Spring naar content

Chef CAO Eva over een nieuwe CAO Sport | Blog #4

Terug

Elke maand duiken we in de bezigheden van een van onze collega’s. Dit doen we aan de hand van onze kerntaken: het regie voeren op de CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt voor de sector en belangenbehartiging. 

Deze blog is geschreven door Eva van den Berg, juridisch beleidsadviseur arbeidszaken.

De jaarwisseling – laat staan kerst – ligt inmiddels al ver achter ons en we zijn weer hard aan het werk. Onze waarnemend directeur Jan vertelde in de blog van vorige maand al dat we in 2023 richting een nieuwe CAO Sport werken. Als juridisch beleidsadviseur, mijn collega’s noemen mij inmiddels ook wel Chef CAO, ga ik aan de slag voor een nog mooiere CAO Sport. Daar kan ik jouw hulp trouwens goed bij gebruiken. Ik neem je graag mee in mijn ervaringen bij de WOS, de weg naar de nieuwe cao en vooral hoe jij daar aan kan bijdragen. 

Het is pas vijf maanden geleden dat ik bij de WOS begon, maar het voelt alsof ik hier al tijden zit. Eerder werkte ik als arbeidsjurist buiten de sport. Maar, eerlijk is eerlijk, ook ik ben gek van sport. Daarom stap ik nu met plezier op de fiets richting Papendal of in de auto richting De Weerelt van Sport in Utrecht. En elke ochtend weer in een gezellige stoet (lees “bloedirritante file”) over de A12. Eenmaal op kantoor kan de focus dan weer op hetgeen waar we ons bed graag voor uitkomen: iedere dag de sport weer een beetje beter maken, samen met al onze leden. Zoals gezegd draait dat bij mij veelal om de cao. Ik heb met veel leden gebeld en gemaild over cao-gerelateerde vragen. Dit jaar ga ik aan de bak voor de nieuwe cao. Ik vertel je er graag meer over!

Werken aan een nieuwe CAO Sport
Werken aan een nieuwe cao betekent werken aan de toekomst van meer dan 3.500 sportcollega’s. Juist omdat de nieuwe cao zoveel mensen raakt, moeten we zorgen voor een goed en duidelijk proces daarnaartoe. Dat betekent ook dat we je dit jaar via onder andere LinkedIn en onze website veelvuldig hierover blijven vertellen. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over hoe we samen met de vakbonden de gesprekken aangaan en de nieuwe cao gaan vormgeven. Als je meer wil lezen over het cao proces, lees dan vooral even dat artikel door. Ik neem je nu graag even mee in mijn eigen ervaringen en hoe ik wil bijdragen aan een nog mooiere sportsector.

Een dynamisch werkveld
Inmiddels werk ik al tien jaar binnen het vakgebied arbeidsrecht, een vakgebied dat eigenlijk constant in beweging is. Wetgeving wordt immers continu aangepast en aangevuld. Dat houdt mijn werk juist zo interessant. Afgelopen week publiceerden we bijvoorbeeld dit artikel over drie nieuwe wetswijzigingen in 2023. In de sport vraagt het nog meer. Met een negentigtal erg diverse leden, is voor iedereen de situatie weer anders. Het is aan mij om dat goed in de gaten te houden en relevante ontwikkelingen tijdig te delen met onze leden. Ook hou ik mij bezig met de aanvraag voor vergunningen van buitenlandse werknemers. Tegelijkertijd sta ik altijd klaar voor leden met vragen over bijvoorbeeld de CAO Sport. Sinds mijn begin bij de WOS in september kreeg ik al 74 vragen binnen via onze helpdesk (info@sportwerkgever.nl). Fijn dat onze leden mij daarvoor weten te vinden. 

Samen met jouw hulp weer verder
Als werkgeversvereniging gaan we dit jaar met de vakbonden in gesprek voor de nieuwe cao. Samen met de vakbonden hechten we veel waarde aan een goede CAO Sport voor werkgevers én werknemers. We hebben met een enquête een eerste meting gedaan voor de mening over de huidige cao en de behoeften en wensen voor de nieuwe cao. Deze is veelvuldig ingevuld, door zowel werkgevers als werknemers. Dank daarvoor! Vorige week zaten we voor het eerst samen met de werkgeversdelegatie en hebben we de antwoorden al met elkaar kunnen bespreken. Verder ga ik aan de slag om in de loop van dit jaar bijeenkomsten te organiseren. Tijdens deze sessies gaan we met werknemers en werkgevers in gesprek over hun wensen. Vind je dit ook interessant? Neem dan vooral even contact met mij op. 

Als je vragen of opmerkingen hebt over de cao of toepassing van het arbeidsrecht in de sport, kan je altijd bij mij terecht via e.vandenberg@sportwerkgever.nl.

P.S. Eind februari ben ik (hopelijk) de Big Five aan het zien in het prachtige Zuid-Afrika of aan het genieten van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden! Daarna sta ik weer voor je klaar. 

Groet!

Eva & het hele team van Werkgevers in de Sport,
Jan, Esmee, Nischa, Frank, Sanne, Berend, Koen, Ankie, Jeftha

Ben je benieuwd wat de sportsector en ons bezighoudt en wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons net als 2 duizend anderen op LinkedIn voor regelmatige updates en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eerdere blogs:
Oktober 2022: Werkgevers in de Sport: met passie de sportsector versterken | Blog #1 – Sportwerkgever
November 2022: Het communicatievak bij Werkgevers in de Sport | Blog #2 – Sportwerkgever
Januari 2023: Naar een ongekend mooi 2023 | Blog #3 – Sportwerkgever