Spring naar content

Werkgevers in de Sport: met passie de sportsector versterken | Blog #1

Terug

Elke maand blikt een van onze teamleden terug op de afgelopen periode. Dit doen we aan de hand van onze kerntaken: het regie voeren op de CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt voor de sector en belangenbehartiging. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Deze blog is geschreven door Koen Vermooten, beleidsadviseur WOS

Wij zijn Werkgevers in de Sport (WOS). Als team hebben we veel dingen gemeen, maar één ding springt erbovenuit: de passie om de sportsector te verbeteren. Daar komen we met liefde ons bed voor uit. Maar hoe uit die passie zich eigenlijk? En wat heb je eraan als je lid bent bij ons? 

Mijn naam is Koen Vermooten en ik ben al vijf jaar werkzaam bij de WOS. Je las het hierboven al: wij focussen ons op de drie kerntaken CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt en belangenbehartiging. In deze blog neem ik je aan de hand van die pijlers mee in wat we doen en waarom we doen wat we doen. Mijn favoriete quote? “Sport has the power to unite people in a way little else does.” Één ding is daarom zeker: alles staat in het teken van een sterkere, Nederlandse sportsector. 

Wie wij zijn 
Als werkgeversvereniging hebben wij 93 leden, waaronder NOC*NSF, ongeveer veertig sportbonden en verschillende provinciale, regionale en lokale sportservice organisaties. De diversiteit van ons ledenbestand spreekt mij erg aan. We werken daarmee namelijk voor een groot deel van de georganiseerde sport. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met ons deskundige team, bestaande uit onze directeur, drie andere beleidsadviseurs, een juridisch beleidsadviseur, management assistent, projectmedewerker en communicatieadviseur. 

Wat wij doen

CAO Sport
De CAO Sport is één van onze drie pijlers. Als werkgeversvereniging voeren we de cao-onderhandelingen namens onze leden. Onze huidige cao loopt tot en met 31 december 2023. Dat betekent dat mijn collega Eva van den Berg – onze juridisch beleidsadviseur – en ik al bezig zijn met de voorbereidingen richting de nieuwe cao. Zo hebben we een vragenlijst opgesteld waar jij als werkgever of werknemer je wensen en behoeften voor de CAO Sport kan delen. Op basis van deze input gaan wij in het voorjaar aan de slag met verschillende werksessies om deze input te vertalen naar concrete aanbevelingen. Deze aanbevelingen nemen wij dan ook weer mee naar de onderhandelingstafel voor de nieuwe CAO Sport. 

Wil je jouw wensen en behoeften delen? Dat kan via deze vragenlijst.

Een van de dingen waar ik samen met mijn collega’s Esmee Pappot en Berend Keehnen de laatste tijd druk mee ben geweest, is de vernieuwing van de CAO App “Werken in de Sport”. Op korte termijn wordt de CAO App in een prachtig nieuw jasje worden gestoken. Met de CAO App heb je altijd de meest up-to-date versie van de CAO Sport in je broekzak. Wel zo handig als je iets snel wil kunnen opzoeken. Ook kan je kennis en informatie raadplegen en kan je met de vraag van de week jouw kennis over de arbeidsvoorwaarden testen. Inmiddels zijn we ruim over de 1.800 downloads heen en gaan we een stapje verder. We zijn met het team hard aan het werk om de app qua vormgeving en inhoud mooier en beter te maken. Heb je tips? Laat het ons zeker even weten via b.keehnen@sportwerkgever.nl .

Download de app in de Google Play Store of App Store.

Kennisknooppunt
De tweede pijler binnen onze organisatie is het zijn van een kennisknooppunt op het gebied arbeidsvoorwaarden en -relaties. De sportsector verbeteren door goed werkgeverschap, daar draait het voor ons om. Om daar aan bij te dragen, delen we veel kennis rondom thema’s die hierin van waarde zijn. Denk aan alles rondom arbo, sociaal veilige werkomgeving, loopbaan & ontwikkeling, diversiteit & inclusie en nog veel meer. Ook hebben we een HR Kennisbank, waar je ontzettend veel informatie kan vinden. Rondom loopbaan en ontwikkeling is bijvoorbeeld de opleiding Sport van Morgen voor ons erg belangrijk. Deze opleiding richt zich op de groei van de sportprofessional, gericht op persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en ondernemerschap. Ik vind het zelf onwijs leuk om met deze opleiding bezig te zijn, omdat we zien hoeveel enthousiaste deelnemers het al heeft opgeleverd. Zo zet iedereen weer een nieuwe stap naar een sterkere sportsector. 

Je kan je nog tot 11 november inschrijven voor de nieuwe editie via deze link.

Belangenbehartiging
Om als sector te groeien, hebben we ook de steun uit Den Haag nodig. Daarom zetten wij ons als WOS ook in op het thema belangenbehartiging. Onze voorzitter Margo Vliegenthart, waarnemend directeur Jan Kossen en communicatieadviseur Berend Keehnen zijn hier hard voor aan het werk. Na een lastige coronaperiode willen we als sportsector hoger op de politieke prioriteitenlijst komen te staan. Om dat te bereiken, delen we de zorgen van ons en onze leden via brieven en direct contact met politici. Dit deden we recentelijk met onze brief naar de minister van Langdurige Zorg & Sport, mevrouw Helder. In deze brief vroegen we aandacht voor de stijgende energiekosten in de sport, de buurtsportcoachregeling en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Lidmaatschap
Gezamenlijk met onze leden vormen we een krachtig netwerk. Hierdoor kan je als WOS-lid gebruikmaken van collectieve voordelen, zoals de diensten van HR-adviseurs, juristen, fiscalisten en arbodiensten tegen een lager tarief. Bovendien sluit je met korting woon-, auto- en zorgverzekeringen af. Ook kan je via info@sportwerkgever.nl bij ons terecht met al je vragen. Die worden vervolgens door mijn collega’s beleidsadviseurs of mijzelf beantwoord. Leuk feitje: dit jaar hebben we leden al met meer dan 250 vragen kunnen helpen.

Een hele hoop informatie over hetgeen dat wij doen. Vanaf volgende maand nemen we jullie mee in waar we gedurende de maand mee bezig zijn geweest. Ik draag voor november het stokje over aan Berend, onze communicatieadviseur. 

Op naar de nieuwe maand!

Groet!

Koen & het hele team Werkgevers in de Sport,
Jan, Esmee, Nischa, Frank, Eva, Berend, Ankie, Jeftha

Ben je benieuwd wat de sportsector en ons bezighoudt en wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn voor regelmatige updates en schrijf je in voor de nieuwsbrief.