Spring naar content

Naar een ongekend mooi 2023 | Blog #3

Terug

Elke maand blikt een van onze teamleden terug op de afgelopen periode. Dit doen we aan de hand van onze kerntaken: het regie voeren op de CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt voor de sector en belangenbehartiging. 

Deze blog is geschreven door Jan Kossen, waarnemend directeur WOS

Beste sportliefhebber,

Allereerst natuurlijk het belangrijkste: gelukkig nieuwjaar! We hopen dat je persoonlijk en met je organisatie een mooi en succesvol 2023 tegemoet gaat. 

Het mooie van deze blog is dat we je elke maand kunnen vertellen waar we mee bezig zijn, door de ogen van een van onze teamleden. Koen en Berend deden dat eerder ook al. Ik gebruik de blog deze keer net iets anders. Laten we hopen dat Berend – onze communicatieadviseur – daarmee kan leven. Het is tijd voor onze nieuwjaarsboodschap; hoe kijken we terug op 2022 en waar zetten we komend jaar op in? Eén ding staat vast: er staan weer veel mooie en ambitieuze projecten en sportevenementen voor de deur. 

Nieuwe krachten
Turbulentie is nooit ver weg bij de WOS en in 2022 was dat niet anders. De inkt van het jaarplan 2022 was nauwelijks droog toen we verder moesten zonder twee zeer gewaardeerde collega’s, Marieke en Marc. Opeens was de organisatie twee van haar belangrijke pilaren kwijt. Gelukkig is de WOS gebouwd op een behoorlijk fundament. Het team deed er een schepje bovenop en ik werd gevraagd de organisatie te ondersteunen. Bovendien is de organisatie weer op sterkte met nieuwe aanwinsten in het team: Esmee Pappot (beleidsadviseur), Eva van de Berg (juridisch beleidsadviseur), Jeftha Hanemaaijer (projectmedewerker), Sanne Bode (beleidsadviseur) en Berend Keehnen (communicatieadviseur). Alles met als resultaat dat er in 2022 geen grote gaten zijn gevallen en we er weer volle bak tegenaan kunnen gaan in 2023.

Voor onze leden
De leden staan bij ons centraal, zo ook in 2023. En het is goed om te zien dat ze ons ook weten te vinden. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld 300 vragen van leden kunnen beantwoorden via onze helpdesk. In 2023 willen we onze leden ook meer in de spotlight zetten, want we zijn trots op hoe zij de sport zo mooi maken als die is. Denk bijvoorbeeld aan hoe fantastische organisaties als Special Olympics, Gehandicaptensport Nederland, Team Sportservice en vele anderen sport in Nederland toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht socio-economische achtergrond of beperking. Maar ook hoe NOC*NSF toewerkt naar de ongetwijfeld weer zeer succesvolle Olympische Spelen 2024 van Parijs en hoe de KNGU met het World Gymnaestrada met 20.000 (!) sporters het grootste recreatieve sportevenement ter wereld organiseert.

Een leven lang in de sport
Binnen de WOS gaat dit jaar de focus voornamelijk op projecten rondom duurzame inzetbaarheid. Wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Iedereen die in de sport werkt, deelt dezelfde grote passie. Ook bij de WOS voelen we dat. Al onze sportcollega’s ademen sport, in De Weerelt van Sport in Utrecht, op Papendal in Arnhem, in Nieuwegein, of waar dan ook. En als je eenmaal in de sport werkzaam bent, wil je niet meer weg. In ieder geval ik niet na 30 jaar in deze mooie sector, onder andere bij het Watersportverbond en de KNZB. Mijn visie en boodschap is daarin duidelijk: kom werken in de sportsector, ontwikkel jezelf, groei door en daag jezelf uit. Een leven lang leren en werken in de sport. Ik las afgelopen week een artikel van de NOS dat bevestigde wat we eigenlijk al wisten: het personeelstekort blijft een groot issue in 2023. Daarom is het óók vanuit werkgeversperspectief des te belangrijker om te investeren in je werknemers. Dat is waar we in 2023 met meer dan tien projecten veel tijd en energie in gaan steken. Want van nog betere werknemers die lang binnen de sport blijven werken wordt de hele sector sterker, en daar gaat het bij ons om.

De nieuwe CAO Sport
2023 wordt ook het jaar van de nieuwe CAO Sport. Per 1 januari 2024 gaat deze in, wat betekent dat we komende periode samen met de vakorganisaties aan de slag gaan. De hectiek van deze tijd en alle veranderingen om ons heen maken het nodig dat we daar in nauw overleg met de leden tijdig aan beginnen. Om met de juiste ideeën deze gesprekken aan te gaan, hebben we samen met onze partners jullie ook gevraagd om input te leveren. Heb je dat nog niet gedaan? We zijn heel erg geïnteresseerd in wat jij graag terugziet in de CAO Sport vanaf 2024. Geef jij net als je sportcollega´s je mening over de cao ook door? Dat kan hier.

De sport van 2023
Tot slot nog even de focus op de ontzettend mooie sportevenementen van 2023. Het zal je niet verbazen, ik ben zelf groot sportfanaat. In alle eerlijkheid, voor voetbal hoeven mijn collega’s mij niet wakker te maken. Voor Formule 1 zit ik daarentegen met liefde in alle vroegte op de bank voor een mooie Grand Prix. Sinds begin jaren 90 volg ik dat op de voet. En de komst en successen van Max Verstappen maken dat alleen nog maar leuker. Ik kijk nu ook al heel erg uit naar augustus, wanneer het WK Zeilen in Den Haag gaat plaatsvinden. In 2005 heb ik nog meegeholpen met het eerste bid dat we indienden. Nu, 17 jaar later, is het zover; de aanhouder wint. Dat hier voor het eerst ook para-sailing onderdeel van uitmaakt, is iets om onwijs trots op te zijn. Ik wens mijn oud-collega’s van het Watersportverbond veel succes maar vooral erg veel plezier tijdens voor mij het mooiste evenement van dit jaar. Als voormalig Watersportverbond-er, maar vooral ook als sportliefhebber, zal ik volop genieten, aan de kant of op de bank. 

Op naar een prachtig 2023!

Met sportieve groet,

Jan & het hele team Werkgevers in de Sport,
Koen, Esmee, Nischa, Sanne, Frank, Eva, Berend, Ankie & Jeftha

Heb je vragen over waar we dit jaar aan werken? We horen graag van je via info@sportwerkgever.nl.

Ben je benieuwd wat de sportsector en ons bezighoudt en wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons net als 1.8k andere sportliefhebbers op LinkedIn voor regelmatige updates en schrijf je in voor de nieuwsbrief.