Spring naar content

Back in business: directeur Marc Elffers vertelt over de plannen van de WOS: "Met een groter én sterker team maken we meer en meer impact." | WOS Blog #7

Terug

Elke maand duiken we in de bezigheden van één van onze collega’s. Dit doen we aan de hand van onze kerntaken: regie voeren op de CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt voor de sector en het uitvoeren van belangenbehartiging. 


Deze blog is geschreven door Marc Elffers, directeur bij Werkgevers in de Sport (WOS).

In april 2022 is Marc Elffers tijdelijk teruggetreden als directeur van de WOS. Sindsdien vervulde Jan Kossen de functie als waarnemend directeur. Per september 2023 is Marc Elffers – na een lang reïntegratieproces – weer helemaal terug als directeur.  Marc vertelt over zijn terugkeer, de groei van de WOS en zijn blik op de toekomst.

Dat ik terug zou keren was gedurende mijn ziekte altijd het uiteindelijke doel. Ik ben daarom ook ontzettend blij dat ik mij weer bij het team heb gevoegd. En wat voor een team! Jan heeft de WOS niet alleen door de periode van mijn afwezigheid geleid, maar ook sterker gemaakt in mankracht, deskundigheid en activiteiten. Inmiddels bestaat de WOS bijna uit een elftal gedreven, gezellige en zeer vakkundige collega’s.

Op de baan of in het water
Omdat ik er een tijdje uit ben geweest, voelt het logisch om toch wat meer over mijzelf te vertellen. Na de start van mijn carrière als advocaat aan de Zuidas, heb ik lang gewerkt bij bedrijven als Adidas, Quiksilver en Srprs.me. In 2018 wilde ik graag wat dichter bij de sport gaan werken, en bij toeval belandde ik bij de WOS. Inmiddels werk ik al vijf jaar voor deze mooie organisatie. Het is het grootste cliché dat er bestaat als je in de sport werkt, maar inderdaad: sport zit in m’n bloed. In de vrije uren vind je mij op de padelbaan of, als de Noordzee golven produceert, surfend op Scheveningen. Het is dan ook geen toeval dat we met het gezin zeven jaar geleden besloten naar Scheveningen te verhuizen. 

De WOS
Bij de WOS groeien we niet alleen in mankracht, maar ook in activiteiten en naamsbekendheid van de organisatie. De afgelopen tijd zijn we nadrukkelijker in beeld, onder andere door onze opleidingen (bijvoorbeeld Strategisch en Wendbaar Leiderschap in de Sport), de aankomende tweede editie ´Gezond werken & leven’ en het proces richting de nieuwe CAO Sport. Zoals altijd begeleiden we het cao-proces, niet voor niets één van onze kerntaken. We geloven erin dat onze CAO Sport zich absoluut nog verder kan ontwikkelen, tegelijkertijd moeten we ook rekening houden met onze gevarieerde achterban. Ik heb zeker het geloof dat we nog stappen kunnen zetten in de komende jaren om deze sector mooier en beter te maken.

We maken meer impact
Vorige week hebben we tijdens een mooie slotdag de eerste editie van het programma ‘Strategisch en Wendbaar Leiderschap in de Sport’ afgerond. Grote hulde en dank aan mijn collega’s Nischa, Jeftha en Sanne die hier hun bloed, zweet en tranen in hebben gestopt. En met succes! Zeventien deelnemers hebben, tijdens zes modules met zeer inspirerende sprekers, hun visie op leiderschap doorontwikkeld en een veranderplan gepresenteerd. Mooi om te horen hoe een nieuwe groep leiders in de sport opstaat. Begin 2024 start editie twee, waar we nu al twintig (!) voorinschrijvingen voor hebben. Iets voor jou of je collega? Lees hier alles over het traject of mail naar Nischa via n.janssen@sportwerkgever.nl

Samen sterk richting politiek Den Haag
Naast de CAO Sport is ook belangenbehartiging een belangrijke pijler. Meerdere partijen uit de sport hebben de campagne ‘Sport gaat niet vanzelf’ gelanceerd. De boodschap is helder: Politiek, kom in beweging! Wij onderschrijven deze campagne volledig. Tegelijkertijd schreven wij onze eigen position paper in aanloop naar de verkiezingsprogramma’s. Onze position paper is volledig gericht op de arbeidsmarkt sport, immers onze niche. We volgen het advies van de NLsportraad en zetten in op de sportwet, waarvan in onze optiek de invulling samen met sportorganisaties moet worden bepaald. De sportwet is in onze ogen de basis om een verdere professionaliseringsslag in de sport te faciliteren, wat dringend nodig is om de sport toegankelijk te maken voor heel Nederland en verder te laten groeien. Daar hebben we meer goed gekwalificeerde professionals voor nodig.  De afgelopen periode hebben we ook regelmatig met andere sportorganisaties gesproken over belangrijke dossiers. Zo manifesteren wij ons ten aanzien van de beoogde hervormingen voor de arbeidsmarkt. Wist je dat de minister voor ogen heeft om nulurencontracten te vervangen door basiscontracten en de onderbreking in de ketenregeling van zes maanden naar vijf jaar te verhogen? De mogelijkheid voor een uitzondering per cao, zoals nu in de CAO Sport, wordt bovendien opgeheven. Funest voor de wijze waarop de sport is georganiseerd. Natuurlijk is dit een van de dossiers waar wij, samen met andere sportorganisaties (onze leden), het perspectief vanuit de sport willen overbrengen naar Den Haag. Zo stuurden we in juli al met de KNVB, Netwerk in de Sport en NOC*NSF deze brief en zijn we nu in overleg over volgende acties.

We groeien door
Ik ben trots op hoe het team zich het afgelopen anderhalf jaar, onder leiding van Jan, gigantisch heeft doorontwikkeld. Dat we daar ook veel positieve geluiden over horen vanuit de sector, verbaast me dan ook niet. Maar groei betekent ook dat je de koers van de organisatie goed moet bewaken, en wellicht ook kan verbeteren. Daarom kijken we de komende periode weer goed met z’n allen naar wie we zijn, waar we voor staan en wat we de komende jaren willen bereiken met de WOS. Te beginnen met het overleg volgende week, waarin we gezamenlijk kijken naar onze plannen voor volgend jaar. Laat 2024 maar komen!

We houden je natuurlijk op de hoogte via onze communicatiekanalen zoals website, nieuwsbrief en LinkedIn. Als je vragen hebt, kan je mij altijd bereiken via m.elffers@sportwerkgever.nl .

Eerder in deze reeks WOS-blogs:
Oktober 2022: Werkgevers in de Sport: met passie de sportsector versterken | Blog #1
November 2022: Het communicatievak bij Werkgevers in de Sport | Blog #2
Januari 2023: Naar een ongekend mooi 2023 | Blog #3
Februari 2023: Chef CAO Eva over een nieuwe CAO Sport | Blog #4
Maart 2023: Beleidsadviseur Sanne over leiderschap in de sport | Blog #5
Augustus 2023: Met Europese samenwerking groeien we als sportsector ook in Nederland. Collega Jeftha: “Europa leert van ons, maar wij ook zeker van hen.” | Blog #6