Spring naar content

Beleidsadviseur Sanne over leiderschap in de sport | Blog #5

Terug

Elke maand duiken we in de bezigheden van één van onze collega’s. Dit doen we aan de hand van onze kerntaken: regie voeren op de CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt voor de sector en belangenbehartiging.

Deze blog is geschreven door Sanne Bode, beleidsadviseur bij Werkgevers in de Sport (WOS).

Terwijl we in de Weerelt van Sport wachten tot de voorjaarszon eindelijk naar binnen begint te schijnen, zijn we druk met de projecten voor 2023. Het is een belangrijk jaar richting de nieuwe CAO Sport, zoals collega Eva vorige maand vertelde. Ook benutten we dit jaar om duurzame inzetbaarheid in de sport hoger op de agenda te zetten bij onze aangesloten leden. Zo is de campagne ‘Ook dat is duurzame inzetbaarheid’ gelanceerd en starten we deze maand met de pilot ‘Wendbaar en strategisch leiderschap in de sport’.  

Bij de WOS werken we in een team met veel nieuwe versterkingen; Eva en Berend begonnen in september en ook ik ben niet al te lang geleden gestart. Sinds drie maanden werk ik hier met veel plezier. Ik ben met mijn neus in de boter gevallen door direct met een aantal mooie projecten aan de slag te mogen gaan rondom het thema duurzame inzetbaarheid. Dit thema past goed binnen onze werkzaamheden als kennisknooppunt voor de sportsector. Door hier programma’s, kennis en tips over te ontwikkelen zetten we samen met onze leden de volgende stap naar nóg sterkere en gezondere werknemers in de sport.

Duurzame inzetbaarheid in de sport
Onlangs is de campagne ‘Ook dat is duurzame inzetbaarheid’ gestart. Tijdens het kick-off webinar is er kennis uitgewisseld en mede dankzij de actieve inbreng van de deelnemers, expert Ditmer Rouwenhorst van werkgeversvereniging AWVN en een ervaringsverhaal van Kenniscentrum Sport & Bewegen over hoe zij aan vitaliteit binnen hun organisatie werken, kijken we terug op een inspirerend uur. Zo zagen we goed hoe veel organisaties in de sport al hard werken aan duurzame inzetbaarheid, en tegelijkertijd hoe wij als WOS hier nog meer aan kunnen bijdragen.

Dit jaar staan bij de WOS vier thema’s rondom duurzame inzetbaarheid centraal. Dat zijn leiderschap in de sport, gezond werken & leven, duurzame dialoog en medezeggenschap. Leer meer over de thema’s op onze website. Hier vind je veel informatie staat en praktisch aanbod, zoals trainingen en scholingsmogelijkheden.    

Wendbaar en strategisch leiderschap in de sport
Leiderschap in de sport is een thema waar ik met collega’s Nischa, Jan en Jeftha met veel toewijding aan heb gewerkt. Uit onderzoek onder leidinggevenden in de sport blijkt dat er grote belangstelling is om het leiderschap zowel op persoonlijk vlak als binnen organisaties verder te brengen. Leiderschap zorgt ervoor dat je als individu en als organisatie wendbaar en toekomstgericht blijft.  

Eind maart starten we met de eerste editie van de pilot ‘Wendbaar en strategisch leiderschap in de sport’. De pilot bestaat uit zes leiderschapsthema’s, die variëren van organisatiepsychologie en talentmanagement tot wendbaarheid en veranderkunde. Elke thema wordt geleid door een inspirerende en ervaren gastspreker. Denk aan Bas Kodden en Lidewey van der Sluis van Nyenrode Business University en voormalig waterpoloër en Olympiër Bas de Jong. In het middagprogramma is ruimte voor verdiepende intervisie en coaching.

Zeventien deelnemers gaan het komende half jaar aan de slag om hun leiderschapskwaliteiten verder te ontplooien. We hopen dat zij een mooie en leerzame tijd tegemoet gaan. Klinkt dit je als muziek in de oren? Er start later een tweede editie van de pilot ‘Wendbaar en strategisch leiderschap in de sport’. Ook iets voor jou? Lees door en schrijf je direct in voor de tweede editie!

Groet!

Sanne & het hele team van Werkgevers in de Sport (WOS),
Jan, Esmee, Nischa, Frank, Eva, Berend, Ankie, Jeftha

Ben je benieuwd wat de sportsector en ons bezighoudt en wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons net als 2.2 duizend anderen op LinkedIn voor regelmatige updates en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees ook onze eerdere blogs van verschillende WOS-collega’s:
Oktober 2022: Werkgevers in de Sport: met passie de sportsector versterken | Blog #1 – Sportwerkgever
November 2022: Het communicatievak bij Werkgevers in de Sport | Blog #2 – Sportwerkgever
Januari 2023: Naar een ongekend mooi 2023 | Blog #3 – Sportwerkgever
Februari 2023: Chef CAO Eva over een nieuwe CAO Sport | Blog #4 – Sportwerkgever