Spring naar content

Wat zijn we gegroeid! Dit was ons 2023.

Terug

Beste sportliefhebber,

Terwijl wij nog nagenieten van de kerstborrel in de Weerelt van Sport en onze WOS Kerstlunch, nadert de kerstvakantie nu toch écht. Een groot deel van de sport doet even een stapje terug en geniet van een welverdiende vakantie. Want wat is er weer veel gebeurd dit jaar! Het voelt als een cliché – we zeggen het immers elk jaar weer – en toch is het zo. We zijn zelf als organisatie gigantisch gegroeid en hebben ontzettend genoten van de prachtige activiteiten en sportevenementen van alle mooie sportorganisaties. Wat kunnen we dat als Nederland toch goed. En daar mogen we met z’n allen best trots op zijn.

Laten we beginnen met het belangrijkste. Marc Elffers is na een lang reïntegratieproces weer helemaal up-and-running. Onder Jan Kossen, die tussen april 2022 en september 2023 onze waarnemend directeur was, groeide de organisatie al flink in mankracht en deskundigheid. Nu trekken we met Marc de stijgende lijn door, verbeteren we onze activiteiten en doen we ook meer en meer. Marc nam je eerder in deze uitgebreide blog mee in de plannen.

We hebben een nieuwe CAO Sport!
Nooit eerder zaten we in zo’n uitdagende tijd voor een nieuwe cao. Nadat in 2022 de inflatie de stijgende lijn te pakken kreeg, wisten we dat we dit jaar goed met alle werkgevers om de tafel zouden moeten. We hebben met een enquête, werkgevers- en werknemersbijeenkomst, individuele gesprekken en het ledenberaad zoveel mogelijk input opgehaald voor de onderhandelingen met de vakbonden.

Bijna honderd organisaties hanteren de CAO Sport. Die verschillen allemaal in grootte, financiële daadkracht en wensen. Het was daarom niet meer dan logisch dat de meningen over een loonsverhoging uiteenliepen. Maar, over één ding was iedereen het eens: we moeten als sport stappen zetten om onze gepassioneerde collega’s een eerlijk loon te kunnen blijven bieden en aan te haken bij aanpalende sectoren.

We zijn daarom heel trots op de overduidelijke support voor de CAO Sport 2024-2025. Een overweldigende 94% van de werkgevers stemde voor het voorstel. Het werken naar de nieuwe CAO Sport was een knap staaltje teamwork, dat doen we als WOS niet alleen. We vinden het daarom niet meer dan normaal om ook via deze weg extra dank uit te spreken aan de andere leden van de werkgeversdelegatie: Anne Jochum de Vries (Sport Fryslân), Martine Margadant (KNSB) en Nienke Zuidam (KNVB).

We willen meer sport in de politiek
Je hebt de slogan Sport gaat niet vanzelf vast voorbij zien komen. Er is vanuit de sport een succesvolle campagne gestart om sport top-of-mind te krijgen bij de beleidsmakers in Den Haag. Grote hulde voor de dragende organisaties hierachter: NOC*NSF, POS, MOS, KNVB, Sportkracht 12 & Sportbedrijven Nederland. Ondanks dat we vanuit de WOS niet betrokken zijn geweest in de ontwikkeling, onderschrijven we de boodschap voor de volle honderd procent. Het is zorgwekkend hoe weinig sport voorbijkomt in de politiek. In verkiezingsprogramma’s, Kamervragen en daden; de sport blijft teleurstellend vaak onderbelicht.

We zetten ons in voor een sterke arbeidsmarkt sport. We willen dat er meer wordt geïnvesteerd in de professionalisering van de sector. Ontwikkelde en professionele organisaties en mensen in de sport zijn immers een voorwaarde voor een sterke sector met een hoogwaardig sportaanbod en daarmee voor verhoging van de sportparticipatie. Structurele financiële steun vanuit de overheid is hierin onmisbaar, bijvoorbeeld via de nog vorm te geven Sportwet.

We bouwen onze public affairs activiteiten uit. We delen onze input richting politieke overleggen en de recente verkiezingen. Bovendien maken we met allerlei sportorganisaties deel uit van de Politieke Werkgroep Sport, waarin we met elkaar onze acties afstemmen en in gezamenlijkheid onze slagkracht richting Den Haag vergroten. Zo ondernemen we ook acties met andere partijen, zoals NOC*NSF, KNVB en Netwerk in de Sport.

Voor iedereen in de sport een opleidingsaanbod
Wij zijn er voor een sterke sportsector, daar zetten we ons elke dag voor in. Dat betekent ook dat we onze duizenden sportcollega’s altijd de kans willen geven om zich door te ontwikkelen. Zo was het traject Gezond Leren Werken & Leven in 2023 een groot succes, waardoor we hebben besloten hier met Pim Mulier nieuwe edities voor te ontwikkelen. Naast de al succesvolle opleiding Sport van Morgen, die al door meer dan 100 sportprofessionals is gevolgd, begonnen we dit jaar met de pilot ‘Strategisch en Wendbaar Leiderschap in de Sport’. Wat was het gaaf om hier naartoe te werken en te zien dat dit traject, ontwikkeld voor leidinggevenden (to be), zo goed werd ontvangen. In januari start editie II, waarvoor we ondanks de beperkte 20 plekken liefst 30+ aanmeldingen voor kregen.

En we zitten echt niet stil. We verbeteren de bestaande opleidingen en ontwikkelen nieuwe trajecten als we vinden dat het aanbod beter kan. Daarom startten we ‘Ondernemerschap in de Sport’ met het bedrijf van Klaas Dijkhoff. Tegelijkertijd werkten we aan de ontwikkeling van ‘Governance in de Sport’, opgezet voor directeuren, bestuurders en toezichthouders in de sport. De inschrijving voor Governance in de Sport is net geopend en er is over belangstelling niet te klagen. Dat laat maar weer eens zien dat we op de goede weg zijn!

Op naar 2024
Zo, en nu is het tijd voor familie, gezelligheid en oliebollen. Wat mogen we als team trots zijn op wat we doen. Straks staan we weer voor iedereen klaar, net zoals we dit jaar via onze bijeenkomsten en helpdesk tientallen organisaties verder hebben kunnen helpen. We wensen je ontzettend fijne kerstdagen en een goed, gezond en natuurlijk sportief 2024!

Het team Werkgevers in de Sport (WOS),
Marc, Nischa, Frank, Esmee, Jeftha, Sanne, Ankie, Eva & Berend

P.S. Zit je op de bank vast je goede voornemens te bedenken? Dan hebben wij twee ideeën voor je!