Spring naar content

Vernieuwde modelovereenkomsten van opdracht (ZZP)

Terug

In onze kennisbank vind je vernieuwde modelovereenkomsten van opdracht (ZZP) voor de sportsector. Deze overeenkomsten zijn opgesteld in samenwerking met de Belastingdienst. Daardoor ben je, bij gebruik van dit format, ervan verzekerd dat de Belastingdienst oordeelt dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. 

Moet ik de nieuwe overeenkomsten gebruiken en wat gebeurt er met de oude overeenkomsten?
Het is belangrijk om vanaf nu de nieuwe overeenkomsten op onze website te gebruiken. Alleen door deze te gebruiken, ben je ervan verzekerd dat de Belastingdienst oordeelt dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst (mits je werkt volgens de voorwaarden opgenomen in de overeenkomst en toelichting). De oude modelovereenkomsten zijn nog steeds rechtsgeldig, zolang deze zijn afgesloten vóór de nieuwe overeenkomsten geldig zijn verklaard (7 oktober 2022). Deze hoeven dan dus niet te worden aangepast. Voor nieuwe overeenkomsten van opdracht die na 7 oktober zijn afgesloten, dien je de nieuwe modelovereenkomsten te gebruiken. 

Lees altijd eerst de toelichting op de overeenkomsten. In de toelichting bij elke overeenkomst staat duidelijk aangegeven welke voorwaarden van toepassing zijn. 

Hoelang zijn de nieuwe overeenkomsten geldig?
De modelovereenkomsten van opdracht zijn vijf jaar geldig voor deze weer opnieuw moeten worden beoordeeld door de Belastingdienst. Dit is recentelijk gebeurd, met als resultaat dat er drie nieuw beoordeelde overeenkomsten zijn geplaatst op onze website. In de vernieuwde overeenkomsten vind je een aantal kleine aanpassingen ten opzichte van de vorige versie. De nieuwe overeenkomsten hebben een geldigheidsdatum tot 7 oktober 2027.

Twijfel je ergens over of heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op via info@sportwerkgever.nl.