Spring naar content

Michiel Elijzen: Sportliefhebber in hart en nieren

Terug

In de Sport van Morgen opleiding zet jij je volgende stappen in je ontwikkeling als professional in de sport. En dit doe je niet alleen. Samen met ambitieuze sportcollega’s ga je aan de slag met je persoonlijke en leiderschapsvaardigheden, onder begeleiding van coaches uit de topsport. Maar wie zijn dit eigenlijk? Deze week stellen we je voor aan Michiel Elijzen (40), voormalig professioneel wielrenner en coach in de topsport.

Met vallen en opstaan
De Giro D’Italia, de Ronde van Vlaanderen, Parijs – Roubaix, zomaar een rijtje wielerkoersen uit het topsportleven van Michiel. En ook nadat hij in 2010 stopte als professioneel wielrenner, kon hij de topsport niet achter zich laten. Daarom ging hij aan de slag met coaching rollen binnen achtereenvolgens de wielerploegen van Omega Pharma-Lotto, Belkin, SEG, Sniper en DSM. Binnen deze functies droeg hij bij aan meerdere etappezeges in onder andere de Tour de France en de Giro D’Italia. Ook ging Michiel aan de slag als analist bij het AD en de NOS. Sinds mei 2022 is hij actief als coach bij FanBased.

Tijdens de Giro D’Italia van 2010 beleefde Michiel zijn mooiste topsportmomenten. Deze ronde is voor de coach van FanBased bij uitstek een echte teampresentatie. “Het team dat we daar hadden, de kameraadschap, de moeilijke momenten die we doormaakten met elkaar, de bikkelharde strijd op de fiets maar de ontspannenheid ernaast, dit alles maakte het echt een feest om drie weken door Italië te fietsen en samen prestaties neer te zetten die niemand van tevoren zag aankomen.”

Michiel: “Ik heb ooit een koppeltijdrit (een tijdrit met z’n tweeën) gewonnen samen met Bradley Wiggins. Als ik eens ergens word voorgesteld als oud-wielrenner, komt deze overwinning vaak ter sprake omdat mijn koppelgenoot heel beroemd is geworden. Voor mij was het de allerzwaarste en allerslechtste dag op de fiets ooit dus ik heb daar helemaal geen leuke herinneringen aan overgehouden. Ik heb voornamelijk “Ho! Slower!” geroepen. Ik kon pas genieten van deze overwinning toen Bradley een paar jaar later de Tour de France won. Was ik met terugwerkende kracht toch blij dat ik op een slechte dag in het wiel van de Tourwinnaar kon finishen.

Michiel over zijn mooiste sport anekdote

Tegelijkertijd is het niet altijd een succesverhaal. Zoals elke liefhebber kan beamen, kan je niet wielrennen zonder zo nu en dan ten val te komen. En wat doe je dan? Juist, dan sta je weer op. “Het is een onderdeel van het wielrennen, en uiteraard ook het leven. Soms zit je in de hoek waar de klappen vallen, soms zit je in een flow. En het is een cliché, maar het gaat er niet om hoe vaak je valt maar hoe vaak je weer opstaat. Maak je van je pijn een lijdensweg of stof je je af, stap je weer op en ga je weer verder? Dat laatste heeft me veel geleerd om tegenslagen te verwerken; hoe jij ermee omgaat bepaalt of en hoeveel sterker je eruit komt.”

“Sta op, stof je af en groei weer verder.”

Michiel

Vanuit de liefde voor de sport
De passie en ervaring uit de professionele sportwereld deelt Michiel met de andere coaches van FanBased, dat samen met de WOS het Sport van Morgen programma organiseert: “Wij ademen sport en willen heel graag onze topsportervaring delen, om zodoende ons steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van iedereen die werkzaam is in de sport. We weten welke passie mensen hebben voor hun sport, en hun werk in de sport, en zijn ervan overtuigd dat wij die passie delen met de deelnemers van de Sport van Morgen.”

Deze passie was ook precies wat Michiel terugzag bij de alumnidag van de Sport van Morgen: “Wat opviel was de passie en positieve energie, de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de oud-deelnemers. Ze waren hongerig naar verdieping, de verhalen van andere oud-deelnemers, inspiratie door met elkaar aan de slag te gaan en, zoals het echte sportliefhebbers betaamt, naar in beweging komen. Het was een dag zoals wij onze programma’s altijd indelen: inspireren, leren en doen!”

“Ik geloof heilig in een balans tussen hard werken en
hard ontspannen en dat leer je alleen maar
door energie te steken in je ontwikkeling als totaal mens.”

Michiel

Naast tegenslagen in de topsport, loopt iedereen wel eens tegen momenten aan dat het even tegen zit. En juist dan moet je doorzetten. “Jezelf beter leren kennen betekent ook de vaardigheden ontwikkelen waardoor je je kwaliteiten leert benutten en niet blijft liggen na een ‘valpartij’. Het potentieel om te ontwikkelen is er altijd, je moet het alleen zien en het durven aanpakken. Dus sta op, stof je af en groei weer verder.”

De Sport van Morgen opleiding richt zich op je eigen ontwikkeling én op je impact binnen je team. “Die combinatie zorgt voor een grote impact en dat is geweldig om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.” Juist daarom is het, zoals Michiel zegt, “een cadeau dat je jezelf geeft. Het is zo waardevol om jezelf beter te leren kennen en met die opgedane kennis een inspiratie te zijn voor jezelf, je omgeving en het team waarin je werkt. Het is een opleiding waar je de rest van je leven iets aan hebt.”

Geef jij jezelf ook een cadeau? Je hebt tot 11 november om je in te schrijven! Lees meer over het programma op www.sportwerkgever.nl/sportvanmorgen.

Michiel (links) in zijn periode als coach