Spring naar content

Marlot Coolen: sport, sport en sport. What else?

Terug

Ervaring in de top van het internationale jeugdtennis, gewoond in Spanje en Singapore, gewerkt voor de Catalaanse basketbalbond, de Tennis Academy Sanchez Casal én een gevangenis in Barcelona. Ervaring zat voor Marlot Coolen, en ze is pas 33. Samen met oud-wielrenner Michiel Elijzen leidt zij de volgende editie van de opleiding Sport van Morgen. We stellen haar graag aan je voor!

Als 13-jarige ambitieuze en talentvolle tennisster won ze op de Utrechtse tennisvereniging Iduna een nationale seniorentitel door een Nederlandse toptienspeelster te verslaan. Vol vertrouwen dwong ze haar plekje af in de nationale top: “Als je er écht in gelooft en er hard voor werkt, is alles mogelijk.” En hard werken deed ze, tot een knieblessure roet in het eten gooide. “Tegenslagen horen erbij en kunnen je sterker maken, maar die keuze en uitdaging is wel aan jezelf. Welk verlies heb je te nemen en welke winst kun je daaruit pakken?”

Ondanks dat ze haar topsportcarrière vroegtijdig afbrak, verloor ze nooit haar passie voor de sport. Daarom wilde ze niets liever dan haar topsport mindset en al haar lessen uit de topsport overbrengen aan anderen. “Stoppen deed pijn. Maar ook daarom wil ik in mijn werk altijd verbonden blijven aan de sport.” En die ambitie bracht haar via Spanje en Singapore terug in het vertrouwde Haarlem.

“Door stil te staan bij welke les je ergens uit kunt halen, kun je er toch je winst uit pakken.”


Sport op het basketbalveld, de tennisbaan én in de gevangenis
Na haar middelbare school verhuisde Marlot naar het zonnige Barcelona voor de bachelor psychologie, gevolgd door de master sportpsychologie. De combinatie van haar opleiding, sportverleden en inmiddels een woordje Spaans bracht haar op bijzondere plekken. “Ik kon mijn loopbaan meteen beginnen met prachtige projecten. Voor de Catalaanse basketbalbond werkte ik aan een emotionele intelligentie training voor de scheidsrechters. Vervolgens kon ik aan de slag met het identificeren en verbeteren van de essentiële performance factoren van toptennissers bij Tennis Academy Sanchez Casal. Ook in Singapore heb ik als coach en sportpsycholoog mogen werken met de nationale toptalenten. Zo’n onwijs gave ervaring!”

En dat was niet alles, want ze kreeg in haar tijd in Barcelona een unieke kans in de Cuatre Camins gevangenis. “Het was heel speciaal dat ik daar een sportproject mocht begeleiden. We werkten daar met een groep gedetineerden in de laatste fase van hun straf. In deze situatie konden we sport inzetten als middel om positief gedrag en emotionele intelligentie te ontwikkelen. Het was voor mij een belangrijke bevestiging dat sport een cruciale rol speelt in de maatschappij.”

Aan de slag voor de opleiding Sport van Morgen
Wat ze eerder in Barcelona en Singapore deed, doet ze nu in Nederland: haar ervaring en kennis inzetten voor de sport. Sinds kort werkt Marlot voor Fanbased. Samen met Michiel zal ze vanuit Fanbased het team vormen voor de nieuwe editie Sport van Morgen. “Hoé leuk is het dat je samen met andere sportliefhebbers een programma volgt om een betere versie van jezelf te worden? Het is een diepgaand, divers en inspirerend programma wat je in een paar maanden tijd écht de mogelijkheid geeft om een mooie stappen voorwaarts te maken én te blijven maken.”

“Buiten je comfortzone vindt de mooiste groei plaats.”

De Sport van Morgen deelnemers hebben allemaal een passie voor sport, net als team Fanbased. Het is juist de topsportervaring bij Fanbased wat ze graag aan de deelnemers overbrengen. “In de topsport ben je continu bezig met je eigen ontwikkeling en hoe je er alles uit kunt halen. In de sport een must, maar ook daarbuiten komt dat heel goed van pas. Onze ervaringen nemen we mee in het programma en zo maken we er samen met de deelnemende sportprofessionals een inspirerend programma van.”

Samen met Marlot en Michiel neemt een nieuwe groep professionals uit de sport vanaf april deel aan de achtste (!) editie van de opleiding Sport van Morgen. De opleiding is toegankelijk voor iedereen die in de sport werkt. Voeg jij je ook bij die groep? De inschrijving voor de nieuwe editie loopt tot 20 maart. Lees hier verder en schrijf je in!

Meer lezen over de andere docent Michiel Elijzen? Lees hier zijn artikel!