Spring naar content

Handleiding Arbo

Terug

Arbo
Werken in de sport doen we met passie. En, net zoals er in de sport regels voor fair play zijn, is er voor werkgevers ook een arbo-wettelijk kader om een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers te faciliteren. Om u en uw organisatie hierbij te ondersteunen is in opdracht van sociale partners een handleiding ontwikkeld met als doel om de risico’s te verminderen, oplossingen en voorbeelden aan te dragen en veilig en gezond werken in de sector te faciliteren en te stimuleren. 

Doelgroep
De handleiding is behulpzaam voor preventiemedewerkers, beleidsmakers en adviseurs die zich bezighouden met de thema’s arbo, veilig, gezond en vitaal werken. 

We maken daarbij de kanttekening dat de handleiding is gericht op de ondersteuning van werkgevers – onder andere sportbonden, sportservice organisaties en geprivatiseerde sportbedrijven – behorend tot de werkingssfeer van de CAO Sport. Deze handleiding is geschreven om de risico’s in arbeid (voornamelijk gelieerd aan werknemers die een kantoorfunctie uitoefenen) binnen de werkorganisatie te beperken. 

Leeswijzer en klikbaar
De handleiding is zo opgebouwd dat het voorziet in de informatiebehoefte: of de lezer nu snel iets wenst op te zoeken, een bepaald thema wil uitwerken of aan de start staat van het inrichten van een gezond en veilig werkklimaat voor zijn of haar sportorganisatie. Het thema waar de lezer meer over wenst te weten kan worden aangeklikt. Dit geldt ook voor de woorden die met roze onderstreept zijn. Deze leiden de lezer naar voorbeelden, infographics, video’s of verdiepende informatie. Tevens is een quickscan en infographic opgenomen om ondersteuning te bieden welke thema’s specifieke aandacht verdienen. 

Tip: voor een zo goed mogelijke werking van de handleiding adviseren wij deze te openen in Adobe Acrobat Reader. 

Deze handleiding bestaat uit een: 
A. Infographic die dient als overzichtelijke weergave van de belangrijkste thema’s en samenvatting. De infographic is clickable. Je wordt doorgeleid naar het thema waar je meer over wil weten. 

B. Quickscan voor werkgevers om op hoofdlijnen na te gaan welke thema’s aandacht verdienen om verder uitgewerkt te worden. 

C. Handleiding die je aan de hand van 10 thema’s meeneemt in wat je als werkgever wettelijk volgens de Arbowet dient te regelen en hoe je dit op een praktische wijze voor jouw organisatie kunt doen. Wil je verdieping? Je vindt per thema links naar handige websites met tips en tools en verdiepende documenten. 

Documenten
Handleiding Arbo – veilig en gezond werken in een hybride arbeidsomgeving (interactieve PDF webversie)