Spring naar content

Bevlogenheid en betrokkenheid

Terug

Hoe zorg je er als leidinggevende en directie voor dat medewerkers blijven presteren in deze bijzondere tijd? De sleutel ligt in het vergroten van de bevlogenheid van medewerkers. Bevlogen medewerkers, teams en daarmee organisaties halen voldoening uit hun werk en voelen zich energiek, vitaal en trots. Bevlogenheid levert een belangrijke bijdrage aan onze psychische en lichamelijke gezondheid, het prestatievermogen en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het maakt mensen productiever en innovatiever. 

Steeds meer werkgevers ontdekken het belang van on-the-job bevlogenheid als dé motor voor duurzame inzetbaarheid en trots-makende teamprestaties. Maar wat is bevlogenheid nu en welke rol kun je daar als werkgever in spelen?

Bevlogenheid
Bevlogenheid is de state-of-mind die ontstaat wanneer mensen sterk betrokken zijn bij de organisatie waar ze voor werken, voldoening halen uit hun werk en zich daarbij energiek, vitaal en trots voelen. Bevlogenheid is een goede voorspeller voor klanttevredenheid, het vasthouden van personeel, productiviteit en groei. Bevlogen medewerkers leveren extra inspanning, leren meer en sneller en zijn creatiever. Het zijn bovendien de ambassadeurs van je organisatie. Bevlogenheid gaat over betrokkenheid, (persoonlijk) leiderschap, eigen regie, vitaliteit en meer. Op al deze thema’s gaan we je voorzien van inspiratie. 

Ongoing proces en inspiratie 
Helaas is minder dan 40% van de Nederlandse medewerkers bevlogen. Bevlogenheid ontstaat niet vanzelf, het vraagt aandacht op een specifiek aantal gebieden. Voor jou als werkgever, leidinggevende en HR professional is het van belang om hiervan op de hoogte te zijn om vervolgens gerichte keuzes te kunnen maken om de bevlogenheid in je eigen organisatie/ team positief te beïnvloeden. We hebben ons als sector in lerende netwerken met werkgevers en werknemers over dit thema en een aantal subthema’s gebogen. De uitkomsten hebben we voor je gebundeld in een toolbox en vind je hieronder. Neem ook eens een kijkje op www.allesoverbevlogenheid.nl voor blogs, inspirerende podcasts en artikelen vanuit het oogpunt van professoren, werkgevers (groot en klein) en werknemers. Het verrijkt je kennis en biedt handvatten om de bevlogenheid in jouw organisatie, team en bij jezelf te vergroten. 

Vragen?

Wil je voor jouw sportorganisatie aan de slag met het thema Bevlogenheid? Neem gerust contact op met de WOS of Impact on the Job

De toolbox Bevlogenheid en betrokkenheid is mogelijk gemaakt door het arbeidsmarktfonds Samen Presteren, ESF en Impact on the Job om samen de duurzame inzetbaarheid van de sector sport te versterken.