Spring naar content

De Nederlandse Handboog Bond is klein, maar presteert groots: “Van meer kennisdeling binnen de sport kunnen alle bonden meeprofiteren.”

Terug

Elke maand gaan we in gesprek met één van onze leden. Stuk voor stuk sportorganisaties die de Nederlandse sportsector elke dag weer een beetje beter maken. Hoe doen ze dat? Waar vragen ze aandacht voor? En bovenal, wat drijft ze? In deze tweede editie vertelt Arnoud Strijbis over de Nederlandse Handboog Bond.

Lees ook onze eerste artikel ‘In gesprek met..’ : Gehandicaptensport Nederland

Historie, focus, gevoel van samenzijn: dat is de handboogsport. Met een klein team zorgt de Nederlandse Handboog Bond ervoor dat jong en oud met veel plezier deze oeroude sport beleeft. Arnoud Strijbis, directeur van de bond, is echt van het spelletje gaan houden. Hij vertelt passievol over de magie van handboogschieten en de visie van de bond.

Arnoud Strijbis

“Ik had ooit één pijl geschoten toen ik hier begon”, begint Arnoud. Terwijl hij op zoek was naar de baan waar hij écht veel plezier uit zou gaan halen, wist zijn vrouw het meteen toen zij de vacature onder ogen kreeg: “Dit bén jij!”. En eigenlijk was dat niet gek voor Arnoud, tevens huidig voorzitter van de plaatselijke voetbalclub uit Goirle en kind uit een echt sporthuishouden. Arnoud eet sport, doet sport en proeft sport, zoals hij het zelf mooi zegt. Na een carrière in de publieke sector met een focus op sport, staat hij sinds 2017 aan het roer van een bond met een ontzettend rijke historie.

De geschiedenis van de handboogsport
De inmiddels Koninklijke bond is trots op zijn historie en tradities. Niet gek ook als je de oude pijlen en eeuw-oude vlag ziet op het kantoor op Papendal. Denk aan de tijd van jagers en verzamelaars en je ziet het handboogschieten in de jacht op voedsel direct voor je. De eerste gevonden handboog stamt zelfs uit 8.000 vóór Christus. Later volgden veel gildes en schutterijen en kreeg de sport een koninklijk tintje, zo vertelt Arnoud: “In de 19e eeuw was koning Willem III al groot fan. Hij organiseerde wedstrijden op Paleis het Loo, waarbij de winnaar de eretitel ‘Koning’ kreeg. Dat zijn tradities geworden: deze wedstrijden, Koningsschieten, heb je elk jaar nog.”.  

Uitreiking plakkaat ‘Koninklijk’


Eén van de oudste verenigingen, K.N.H.S. Concordia uit Amsterdam, werd opgericht in 1848. Ter illustratie; dat is twintig jaar vóór de oprichting van de eerste voetbalvereniging in Nederland. Ondanks dat het Amsterdamse Concordia een van de oudste nog bestaande verenigingen is, is de sport in het zuiden van Nederland nog altijd het grootst. “De vroegere gildes en schutterijen, veelal uit Noord-Brabant en Limburg, stonden aan de basis van de sport. Inmiddels innoveert de sport al eeuwen door. Dat gaat tot en met bijvoorbeeld ver doorontwikkeld carbon in de handbogen. Ondanks al die eeuwen aan innovatie, blijft de historie voor de sport heel belangrijk. En dat zien we ook terug: er zijn zelfs nu nog mensen die het liefst gewoon met een houten handboog schieten.”

Voor prestatie én recreatie
Om niet in het verleden te blijven hangen, figuurlijk dan, is de Handboog Bond druk bezig met plannen voor nu en de toekomst. Inmiddels kent de bond tienduizend leden en boekt het zowel bij de verenigingen als TeamNL mooie successen. “We willen fungeren als een platform voor iedereen in onze sport, recreatief- én prestatiegericht. Zo zijn we er voor elke enthousiasteling die sport met pijl en boog binnen onze zeven disciplines, waar ook para-archery toebehoort. De belangrijkste partijen hierin zijn onze verenigingen. De leden, vrijwilligers, besturen; zij maken de sport groot voor ons.”

Ook op de Olympische Spelen wordt al jaren goed gepresteerd door de Nederlandse handboogschutters. Deze eeuw strijden ze elke editie om de podiumplekken, met zelfs een zilveren medaille in 2021. “We hebben nu een programmamanager topsport en drie bondscoaches die hier veel tijd en energie insteken. Voor onze TeamNL sporters geldt natuurlijk hetzelfde. Zij schieten soms zelfs 2000 pijlen per week.” En Arnoud zelf? “Af en toe een pijl… Hooguit!”. De goede prestaties van de verenigingen en de topsport komen immers niet zomaar aanwaaien. Zeker niet voor een kleine bond met ‘slechts’ 3.5 FTE.

© Getty Images

Een kleine bond moet slim werken
Werken in een kleine sportbond vereist dat je uitgaat van je eigen krachten, maar het vooral ook erkent wanneer je niet over de juiste kennis beschikt. De Handboog Bond maakt daarom continu de afweging of ze iets zelf uitvoeren, samen met anderen oppakken, of dit bij een externe partij beleggen. “We kunnen veel dingen goed zelf doen, maar dat is anders als we hele specialistische kennis zoeken. We hoeven echt niet alles zelf in huis te hebben. Zo gebruiken we bijvoorbeeld een extern marketingbureau om de hele klantreis uit te werken. Ik vind het belangrijk altijd de juiste kennis te hebben, ook als dat betekent dat we dat buiten de organisatie zoeken. Ik hecht daarom meer waarde aan de contactenlijst in mijn telefoon, dan aan het binnenboord hebben van alle denkbare kennis.”

Arnoud zoekt veel van die kennis bij andere sportorganisaties en gelooft heilig in meer kennisdeling binnen de sport. “We werken goed en veel samen met bijvoorbeeld onze buren op Papendal, het Handbal Verbond en het Korfbal Verbond. We delen een Integriteitsmanager met hen en wisselen kennis uit over bijvoorbeeld competities en wedstrijden. Dit is namelijk voor veel sporten, los van de specifieke sportcontext, hetzelfde. Tegelijkertijd vertrouwen we op specialistische kennis van andere partijen, bijvoorbeeld met betrekking tot HR, financiën en arbeidsrecht. Zo kunnen we met meerdere bonden en partijen samenwerken. Samen versterken we de sport, elkaar en onszelf. Ik hoop dat als we mensen met plezier willen laten sporten – en dat is toch de kern van wat we doen – we met elkaar durven te zeggen dat je soms dingen anders moet organiseren. Laten we vooral gebruik maken van de kennis die we gezamenlijk in huis hebben.”

De groei van de Handboog Bond
De Handboog Bond heeft een prachtige historie, stabiele basis en ongetwijfeld een mooie toekomst. “Op het hele sportpodium hebben we een hartstikke goede positie. We hebben sterke mensen in de bond, bevlogen vrijwilligers, enthousiaste sporters. Daar mogen we hartstikke trots op zijn.” Op 5 maart 2022 bestond de Handboog Bond 100 jaar en is het Koninklijk geworden. Met een gedreven team, fantastische vrijwilligers en nog altijd even fanatieke sporters blijven ze altijd weer de volgende stap zetten. Het succesvolle 200-jarig bestaan lijkt, letterlijk en figuurlijk, een kwestie van tijd.

Is werken bij de Nederlandse Handboog Bond iets voor jou? Of kom je graag met Arnoud in contact om samen volgende stappen te zetten? Dat kan! Mail Arnoud via arnoudstrijbis@handboogsport.nl of kijk op de website.