Spring naar content

De collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt: wat betekent dit voor jou?

Terug

Per januari 2023 wordt de collectiviteitskorting op zorgverzekeringen afgeschaft. Dit is een gevolg van het wetsvoorstel Wijziging van de Zorgverzekeringswet, dat de Tweede Kamer recent heeft aangenomen. Met het aannemen van dit wetsvoorstel draagt de overheid zorg dat de basispremie per januari 2023 voor iedereen met dezelfde basisverzekering gelijk is. Er mag aan consumenten geen korting op de basisverzekering meer worden geboden.

Eerdere maatregelen om de collectiviteitskorting onder alle lopende collectiviteiten in Nederland te legitimeren hebben onvoldoende effect gehad. Daarom wordt de collectiviteitskorting op de basisverzekering in heel Nederland afgeschaft, ook voor collectiviteiten die wel inhoudelijke zorgafspraken onder de collectiviteit hebben liggen, zoals bij de WOS en een aantal andere sectoren het geval is.

Wat verandert er per 2023?
De collectiviteiten van de WOS met zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ blijven voortbestaan. Wél vervalt de collectiviteitskorting op de premie voor de basisverzekering voor het nieuwe aanbod (het jaar 2023). De afschaffing vindt immers per 1 januari 2023 plaats. De korting op de premie van de aanvullende verzekeringen (waaronder de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering) blijven bestaan. 

Collectiviteitspakket met Zilveren Kruis en VGZ blijft bestaan
De collectiviteiten van Zilveren Kruis en VGZ blijven dan ook voor werknemers en gezinsleden interessant. Ze zijn immers zorginhoudelijk geladen met een specifiek pakket voor de sportsector en bieden ruime mogelijkheid tot het inrichten van psychologische zorg, fysiotherapie en sportmedische ondersteuning. Een vergelijkbaar aanbod zal men dan ook niet snel vinden bij een andere verzekeraar. 

Het aanbod van Zilveren Kruis is meerdere malen door Sportzorg uitgeroepen tot beste zorgverzekeringspakket en het aanbod van beide verzekeraars ondersteunt werknemers in de eigen regie en activatie om hun eigen zorgverzekering in te zetten ter preventie of bij herstel van en na gezondheidsklachten. 

Premie 2023
Het is aan de zorgverzekeraars zelf om de nieuwe premie voor 2023 vast te stellen. Zij bepalen op welke wijze de afschaffing van de collectiviteitskorting wel of niet wordt verwerkt in de prijs aan de consument. Een alternatief is om deze (deels) te gebruiken voor de reserves om een constante premie en inhoudelijke lading van de pakketten te kunnen bieden. De WOS heeft dan ook geen invloed op de prijsbepaling. 

Belangrijke data

  • 12 november 2022: de premies worden door de zorgverzekeraars bekendgemaakt 
  • >13 november 2022: de zorgverzekeringen voor 2023 kunnen vergeleken worden op premie en dekking
  • 31 december 2022:  heb je de wens voor een andere zorgverzekeraar? Dan is 31 december de laatste dag waarop je de huidige zorgverzekering op kunt zeggen en over kunt stappen naar een andere zorgverzekeraar dan waar je in 2022 bent aangesloten 
  • 31 januari 2023: de laatste dag waarop je tussen de pakketten van de reeds gekozen zorgverzekeraar nog kunt switchen en een nieuwe zorgverzekering voor 2023 kunt afsluiten.

Indien er voor werkgevers belangrijke nieuwe ontwikkelingen zijn, zal de WOS haar leden informeren.

Wens je als WOS-lid ook informatie of een aanbod vanuit de collectiviteit te ontvangen?
Neem dan contact op met de Werkgeverslijn van Zilveren Kruis via het telefoonnummer 0713541925 en vraag naar de collectiviteit op naam van Werkgevers in de Sport (WOS).

Voor een aanbod van VGZ kun je telefonisch contact opnemen via het telefoonnummer 0881313500 en vraag naar de collectiviteit op naam van Werkgevers in de Sport (WOS).

Nog geen lid van de WOS? Voor meer informatie over de voordelen van ons lidmaatschap zie www.sportwerkgever.nl  

Vragen?
Consumenten kunnen rechtstreeks terecht bij Zilveren Kruis en VGZ om hier een aanbod op maat te vragen onder vermelding van de collectiviteit van Werkgevers in de Sport. Heb je als werkgever inhoudelijke vragen over de pakketten?Dan adviseren we je om via één van bovenstaande nummers rechtstreeks met de werkgeverslijn van de verzekeraars contact te leggen. Voor alle overige werkgeversvragen kun je contact met de WOS opnemen.