Spring naar content

Best practices diversiteit & inclusie in de sport

Terug

Iedereen die wil sporten moet zich thuis voelen in de sport, daar is iedereen het over eens. Maar hoe kan je deze gedachtegang omzetten in concrete acties? De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties hier aandacht aan besteed. In 2021 ondertekenden 26 bonden samen met NOC*NSF het charter Diversiteit en Inclusie. Met deze intentieverklaring werd het onderwerp binnen de sport hoger op de agenda geplaatst. Diversity Day is een mooi moment om terug te kijken op een aantal initiatieven die bonden, organisaties en verenigingen hebben opgestart om hieraan bij te dragen. We hebben grote waardering voor deze acties en hopen dat ze je kunnen inspireren om zelf ook bij te dragen, want sport is voor iedereen!

KNVB: One Love campagne
Elke voetbalfan deelt dezelfde passie: de liefde voor de sport. Met de One Love campagne zet de KNVB zich in tegen discriminatie en racisme in het voetbal. Een van de onderdelen van de campagne is de One Love aanvoerdersband, die je regelmatig ziet om de arm van Nederlands elftal aanvoerder Virgil van Dijk. Ook in het amateurvoetbal is de campagne duidelijk zichtbaar. Alliance ‘22 speelt de komende vijf jaar met het One Love embleem op de mouw en veel amateuraanvoerders droegen de band. Vóór verbinding, tegen elke vorm van discriminatie. 

Euro Games 2022
De Euro Games is een door Nederland geïnitieerd evenement dat in de Nijmeegse editie van dit jaar bestond uit 17 verschillende sporten. Het doel van dit prachtige initiatief is om de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in de sport te vergroten. Van de 2000 deelnemers waar dit jaar 2000 sporters aan meedoen, was naar schatting 80% LHBTIQ+’er. En dat is niet het enige wat opvalt: de oudste deelnemer was maar liefst 86 jaar oud. 

Ook de John Blankenstein Foundation zet zich in voor de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in de sport. Samen met de KNHB, KNVB en NOC*NSF initieerde zij de Alliantie Gelijk Spelen. Via dit platform wordt de acceptatie van deze groep aangejaagd en vergroot. 

Wil je als werkgever kosteloos een workshop aanvragen bij de John Blankenstein Foundation? Kijk dan even op de website!

Buurtsportcoaches
Talloze organisaties werken aan het toegankelijk maken van sporten in de wijk. Buurtsportcoaches zijn vaak de eerste toegangspoort tot sporten in de buurt. Daarmee zijn ze onmisbaar om Nederland aan het sporten te krijgen en te houden. Zo´n 3000 buurtsportcoaches zetten zich dag in dag uit in om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, ongeacht de middelen die buurtbewoners wel of niet hebben. Wij Buurtsportcoaches benoemt jaarlijks een buurtsportcoach van het jaar, in 2022 rondom het thema inclusief sporten en bewegen. 

Buurtsportcoaches zijn onmisbaar. Om hun werk goed te kunnen blijven doen, is er meer geld nodig. Mede daarom stuurden we een brief naar de minister. Dit lees je hier.

Hockeyclub Feijenoord
Hoe krijg je de wijk met de laagste sportparticipatiegraad van Nederland aan het hockeyen? Voor veel inwoners was sport ontoegankelijk en dus begon Paul Veldhuijzen simpel: met een kliko hockeysticks op het plein. En dat werkte. Inmiddels telt Hockeyclub Feijenoord zo’n 450 leden, waarvan de helft een buitenlandse achtergrond heeft. Wat begon met het initiatief van één iemand met een droom, resulteert nu in een prachtige vereniging waar iedereen welkom is. 

Lees hier meer over het verhaal van HC Feijenoord.

Gehandicaptensport Nederland
Gehandicaptensport Nederland is de sportbond achter Boccia, Goalball, Para Ice Hockey, Rolstoelrugby, Blindenvoetbal en Showdown. Bovendien zet de organisatie zich in voor de ontwikkeling van de gehandicaptensport. Een van de manieren waarop zij dit doen is de organisatie van talloze sportevenementen, zoals talentendagen voor Blindenvoetbal, de Multisportdag en diverse Nationale Jeugdkampioenschappen.

Lees hier meer over de organisatie, clinics, opleidingen en toernooien.

Special Olympics
Special Olympics is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Middels meerdere jaarlijkse evenementen wordt sportparticipatie binnen deze groep vergroot. Bovendien worden met de Play Unified campagne mensen met én zonder handicap aan elkaar gekoppeld om samen te gaan sporten. De projecten op scholen en clubs zorgen voor een echte inclusieve school- en clubcultuur waarbij wederzijds respect en samen plezier hebben centraal staat, ongeacht beperking.

Lees hier meer over Special Olympics.

Verder lezen over diversiteit en inclusie in de sport?
Definitie en cijfers: diversiteit & inclusie in de sport.
Zelf aan de slag om diversiteit & inclusie binnen je organisatie of bestuur te stimuleren?
– Meer inspirerende voorbeelden vind je op de website van NOC*NSF en Sportplezier.