Spring naar content

Yvon Beliën, van volleybal international en Olympiër tot coach binnen de opleiding Sport van Morgen: "Ik hoop iedereen te kunnen inspireren."

Terug

Yvon Beliën speelde 261 interlands, volleybalde 10 jaar lang in binnen- en buitenland en was basisspeelster op de Olympische Spelen van Rio. Een topsporter pur sang die zich nu, na haar carrière, inzet om haar ervaringen en levenslessen over te brengen tijdens de opleiding Sport van Morgen. Zo combineert ze al haar kennis met haar grootste passie, de sport.

In de opleiding Sport van Morgen zet jij de volgende stappen in je ontwikkeling als professional in de sport. En dit doe je niet alleen. Samen met ambitieuze sportcollega’s ga je aan de slag met je persoonlijke en leiderschapsvaardigheden, onder begeleiding van coaches uit de topsport. Maar wie zijn dit eigenlijk? We vertellen je het topsportverhaal van Yvon Beliën (29), voormalig professioneel volleybalster, international en olympiër.

Yvon was nog maar 16 jaar toen ze haar ouderlijk huis verliet. Niet voor een studentenleven, maar om haar topsportdroom te realiseren. Ze woonde enkele tijd op Papendal, waar ze dag in dag uit bezig was met haar favoriete spelletje. Training, voeding, slaap, alles was erop gericht om haar de top te laten bereiken. En daar had ze niet lang voor nodig. Op haar 19e maakt Yvon haar debuut in Oranje, iets wat in binnen- en buitenland niet onopgemerkt bleef. Kort na haar interlanddebuut kreeg Yvon haar eerste buitenlandse contract bij Ladies in Black Aachen, een club uitkomend op het hoogste Duitse niveau. Het tekende het begin van een lange en mooie carrière.

Een Olympische en maatschappelijke droom
Haar clubcarrière bracht haar naast Duitsland ook naar Italië en Turkije. Prachtige teams, prachtige landen en prachtige culturen. Maar, als topsporter is er maar één echte droom. “Er is niks mooier dan uitkomen voor Oranje.”, vertelt Yvon. “Verreweg het meest succesvolle team waar ik in heb mogen spelen.” In totaal was Yvon in bijna tien jaar tijd goed voor maar liefst 261 interlands, meerdere hoofdtoernooien en prachtige prestaties.

In 2015 werd Yvon met Oranje vice-Europees kampioen, notabene in eigen land. In 2016 kwam haar lang gekoesterde wens uit: deelname aan de Olympische Spelen. Met de tweede plek op het EK nog in het achterhoofd reisde de ploeg af naar Brazilië. Daar eindigde Oranje op de vierde plek, de hoogste klassering ooit. Iets dat maar twee keer eerder ook lukte (1992, 1996). Eén jaar later, in 2017, lukte het Oranje weer om zilver te pakken op het EK.

Net toen na de coronacrisis een lege periode zonder volleybal ten einde leek te komen, gooide een slepende beenblessure roet in het eten. Zo begon 2021 niet met hernieuwde energie, maar met een maandenlang revalidatieproces. Elk nadeel heb z’n voordeel, want deze (in haar optiek veel te lange) volleybalpauze gaf Yvon alle ruimte om na te denken over het leven na de sport. Het doel was duidelijk: de lessen uit de topsport toepassen in haar werk. Bij Fanbased, de organisatie achter de Sport van Morgen, zat ze meteen goed.

“Vanuit de topsport ben ik gewend om elke dag een stukje beter te worden, en constant te evalueren waar groei ligt.”

Topsportlessen toepassen in de sport
“Ik raakte meteen enthousiast over de programma’s van Fanbased: gericht op leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en het menselijk potentieel, waarbij we echt helpen om competenties te laten groeien.” Met een team van voormalig topsporters raakt Fanbased altijd de juiste snaar. “Het enthousiasme van de deelnemers in combinatie met de mindset om elke dag het beste uit jezelf te willen halen, zorgt ervoor dat we mooie stappen kunnen zetten.”

Tijdens de opleiding Sport van Morgen, waar ze ook in een eerdere editie coach was, heeft ze de mooiste combinatie voor haar denkbaar: haar ervaring uit de topsport kunnen toepassen bij mensen die dezelfde passie delen. “Voor mij een super mooie koppeling om alle lessen die ik tien jaar lang in het buitenland en bij Oranje heb geleerd, mee te kunnen geven aan de deelnemers en ze hiermee te kunnen inspireren.”

“Verzamel de juiste mensen om je heen, samen kom je verder dan alleen.”

Eén van die lessen trok ze uit een scheenbeenblessure. Yvon had drie jaar lang last van een fractuur in haar scheenbeen die haar, ondanks dat ze grotendeels kon blijven sporten, het volleyballen toch lastig maakte. “Als je rondloopt met een slepende blessure, moet je goed voor jezelf zorgen. Dat betekent je grenzen aangeven en dus soms ook voor mezelf kiezen boven het teambelang. Daarmee laat je jouw team nooit in de steek, want ook zij hebben meer aan mij als ik topfit ben.”

Elke dag een stukje beter
Yvon leerde zichzelf tijdens haar blessureperiode beter kennen. “Eigenlijk is jezelf beter leren kennen het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Als je dat goed weet ben je een inspiratie voor jezelf én het team om je heen. Het antwoord op de vraag ‘wie ben ik eigenlijk zonder volleybal?’ heeft mij heel veel zelfvertrouwen gegeven in de reis tussen mijn topsportcarrière en mijn maatschappelijke carrière.”

In het werkveld is dat net zo; het begint bij het kennen van jezelf. “Daarom vind ik het zo gaaf dat we binnen de Sport van Morgen echt aan de slag gaan met de impact die je hebt op je team. De combinatie van coaches uit de topsport, professionals uit de sportsector en het inhoudelijke programma zorgt voor een grote impact. Met de juiste mensen om je heen kunnen we mooie stappen maken. Ik vind het super leuk om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Ben jij klaar voor jouw volgende stap? De inschrijving voor jubileum editie 10 is geopend! Lees meer over het programma op www.sportwerkgever.nl/sportvanmorgen.