Spring naar content

STAP-budget aanvraagperiode november 2022

Terug

Op dinsdag 1 november 2022, 10.00 uur, begint de volgende aanvraagperiode voor het STAP-budget. Vanaf dan kan je 1.000,- euro subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling, bijvoorbeeld voor een bepaalde training, cursus of opleiding. Dit betekent dat je vóór 1 november al het nodige moet regelen om aanspraak te maken op de subsidie. Hieronder lees je meer over het STAP-budget, het aanvraagproces en de eisen.

Wat is het STAP-budget?
Het STAP-budget staat voor Subsidieregeling Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het betreft een ontwikkelbudget van 1.000,- euro (inclusief BTW) per werknemer. Doel van de regeling is het stimuleren van de ontwikkeling van werknemers. Elke twee maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. De komende kans om de subsidie aan te vragen, is tevens de laatste van 2022. Voor deze laatste periode is er 38,5 miljoen euro beschikbaar gesteld, wat neerkomt op circa 44.000 toekenningen. Bij het aanvragen is het belangrijk om op tijd te zijn. Ook in deze situatie geldt: op = op.

Wat zijn de eisen voor het STAP-budget?
Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om het STAP-budget aan te vragen. Lees deze goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  • Je bent ouder dan 18 jaar en je ontvangt nog geen AOW;
  • Dit is je eerste aanvraag van dit kalenderjaar;
  • De training, cursus of opleiding staat in het STAP-scholingsregister staan en is nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. 
  • De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden.

Hoe en waar kan ik het STAP-budget aanvragen?
Als je aanspraak wil maken op de regeling, moet je zorgen dat je op 1 november om 10.00 uur zo snel mogelijk je aanvraag indient. Op is immers op. Om kans te maken, moet je (deels van tevoren) de volgende stappen doorlopen:

  1. Kies nu vast je training of opleiding. Geschikte opleidingen vind je in het STAP-scholingsregister;
  2. Kies op ‘Aanmelden met STAP-budget’ bij de opleiding die je wil volgen;
  3. Ga op 1 november vóór 10.00 uur naar het UWV portal voor de aanvraag, zodat je op tijd klaar zit;
  4. Na goedkeuring kan je starten met je opleiding.

Meer informatie
Als je behoefte hebt aan meer informatie, kan je terecht op deze twee websites:

  • STAP-Budget website. Hier vind je informatie rondom het STAP-budget, inclusief lijst met geschikte opleidingen en handige veel gestelde vragen.
  • Rijksoverheid website. Ook hier kan je terecht voor meer (achtergrond)informatie over het STAP-budget.