Impact kabinetsplannen op onze sector
Afgelopen week vond de eerste Prinsjesdag plaats onder Kabinet-Schoof. Waar we eerder al reageerden op het Regeerakkoord met een specifieke focus op Sport & Bewegen, staan we nu langer stil bij de plannen die de arbeidsmarkt van onze sector raken. Zo ben je direct op de hoogte van de gevolgen van het Regeerakkoord op de sport zelf, evenals de arbeidsmarkt Sport & Bewegen.
Hervormingen arbeidsmarktbeleid
Het Regeerakkoord kent weinig verrassingen rondom de arbeidsmarkt. Voor de val van het kabinet presenteerde toenmalig minister van Gennip (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) een pakket aan maatregelen om de werkzekerheid op de arbeidsmarkt te versterken. Kabinet-Schoof heeft aangekondigd de ingezette weg te willen vervolgen, waardoor verwacht wordt dat deze hervormingen vanaf 2026 gaan gelden. Hieronder vatten we belangrijke ontwikkelingen samen. Een totaaloverzicht wordt hier beknopt en helder uitgelegd.
Wetsvoorstel Verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten
Het kabinet zet de plannen van de ‘Wet verbetering zekerheid voor flexibele arbeidskrachten’ door. Dit wetsvoorstel schaft nulurencontracten af en introduceert een zogenoemd bandbreedtecontract, zoals vermeld in de Miljoenennota. Het vorige kabinet noemde dit een basiscontract. Daarnaast is het kabinet van plan om de tussenpoos in de ketenregeling te verlengen van 6 maanden naar 5 jaar. De mogelijkheid om hiervan bij cao af te wijken, wordt afgeschaft. Op dit moment ligt het wetsvoorstel nog bij de Raad van State voor advies en moet het nog worden behandeld door zowel de Eerste als de Tweede Kamer. De inwerkingtreding van de wet wordt dan ook niet eerder dan 2026 verwacht. Met de wet worden vaste contracten bij structureel werk de norm en worden draaideurconstructies tegengegaan.
Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)
Het kabinet zet de aanpak van schijnzelfstandigheid voort en is van plan het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)’ in te dienen. Deze wet moet meer duidelijkheid bieden over wanneer iemand als zzp’er wordt aangemerkt en wanneer hij een arbeidsovereenkomst heeft. Het wetsvoorstel kan echter nu al rekenen op stevige oppositie. Alle details vind je hier.
Bezuinigingen op sport en bewegen
Waar de koning zijn troonrede aftrapte met een prachtige ode aan de sportzomer, gaat de sport onder dit kabinet zijn podiumplek kwijtraken. Ondanks dat de overheid aankondigde in 2025 niet te gaan bezuinigen op sport en bewegen, zal de sport alsnog minder geld gaan ontvangen. Met de verhoging van de de btw en kansspelbelasting worden sportorganisaties, -verenigingen en de sporter zelf flink geraakt.
Verhoging kansspelbelasting
De kansspelbelasting wordt fors verhoogd. Per 2025 van 30,5% naar 34,2%, waarna het op 1 januari 2026 verder wordt verhoogd naar 37,8%. Daarmee neemt de afdracht van Nederlandse Loterij aan NOC*NSF, die het weer verdeelt onder de sportbonden, aanzienlijk af. Er vloeit straks 24% minder geld door naar sportbonden (39,5 in plaats van 52 miljoen), waardoor er ook veel minder over blijft om de sportverenigingen en sporters te ondersteunen. Ondanks dat sportorganisaties al langere tijd stappen zetten om andere inkomstenbronnen aan te boren, vormt de bijdrage vanuit Nederlandse Loterij nog altijd een belangrijke basis van de georganiseerde sport.
Verhoging btw op sport
Momenteel kennen lidmaatschappen bij sportverenigingen, abonnementen bij fitnesscholen en zwemlessen bij zwembaden een btw-percentage van 9%. Het kabinet is van plan dit per 1 januari 2026 te verhogen naar 21%. Sportverenigingen worden uitgezonderd. Desondanks is de verwachting vanuit IPSOS-onderzoek dat 1,8 miljoen mensen hierdoor minder gaan sporten.
Onze reactie en public affairs activiteiten
We werken op het snijvlak van sport & bewegen en arbeidszaken. Daarin trekken we gezamenlijk met diverse grote sportorganisaties op, met het doel om sport & bewegen in Nederland te versterken. Door dit in gezamenlijkheid op te pakken, wordt daar professioneel op ingezet en maken we gebruik van elkaars kennis en daadkracht.
Op beide onderwerpen hanteren wij een andere public affairs aanpak. Wij supporten en delen de activiteiten die vanuit de sector worden ingezet om sport & bewegen te stimuleren, zoals de Sport Gaat Niet Vanzelf en BTW-campagne. Daarin laten we het voortouw aan andere organisaties, die daar vaak sterker op kunnen acteren. Zo heeft de brede kritiek al gezorgd voor een tussenstap in de verhoging van de kansspelbelasting, veel discussies in de Tweede Kamer en een behoorlijk statement van D66 en het CDA om de btw-verhoging tegen te gaan.
Daarnaast erkennen we onze centrale rol als werkgeversvereniging, waarin we werken aan een sterke arbeidsmarkt Sport & Bewegen. Daarom werken we wél proactief aan arbeidsmarktgerelateerde uitdagingen. Een concreet voorbeeld hiervan zijn de hervormingen op de arbeidsmarkt, waar andere organisaties onze expertise weer voor inschakelen.
In lijn met bovenstaande aanpak, hebben we samen met NOC*NSF, de KNVB en Netwerk in de Sport opgetrokken in het arbeidsmarktdossier. Gezamenlijk schreven we een brief aan de toenmalige minister van Gennip. Daarin hebben we onze zorgen geuit over de implementatie van de maatregelen voor de sector. Ook deden we een concrete oproep: behoud de uitzonderingen per cao en neem een uitzondering in de ketenregeling op voor kleine contracten in de sport. Deze oproep benadrukten we in 2023 nogmaals in een brief aan toenmalig minister van Gennip, evenals in onze input richting het wetgevingsoverleg begin 2024. Daar voegden we de oproep aan toe om de nulurencontracten te behouden voor de kleine contracten in de sport. Bovendien hebben we de afgelopen maanden diverse gesprekken gehad met volksvertegenwoordigers. Hierin bespraken we onze zorgen, de implicaties voor onze arbeidsmarkt en alle mogelijkheden om straks om te gaan met de inwerkingtreding van deze wet.
We blijven de situatie monitoren, zodat we continu op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen. Ook blijven we in gesprek met Den Haag om tot oplossingen te komen en zorgen we ervoor dat we onze leden straks goed kunnen informeren en ondersteunen bij de implementatie van de wijzigingen.
Kortom
Deze aanpak geeft een beeld van onze activiteiten. Achter de schermen gebeurt er nog meer. We spreken met andere sportorganisaties over gezamenlijke inbreng, stemmen activiteiten af en hebben directe contacten met volksvertegenwoordigers. Op deze manier zijn we meer dan ooit als organisatie bezig met de belangenbehartiging van de sector. Als sport gezamenlijk én als Werkgevers in de Sport zelf.
Heb je vragen over onze public affairs? Neem vooral contact met ons op, via info@sportwerkgever.nl