Spring naar content

Gratis ontwikkeladvies niet meer beschikbaar

Terug

Vanaf 1 december konden 50.000 werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden kosteloos een ontwikkeladvies volgen bij een gecertificeerd en aangesloten loopbaancoach. Op 02 december 2020 werd gecommuniceerd dat binnen 1 dag het limiet van 50.000 aanvragen is bereikt. Gelukkig hadden we u ruimschoots voor 01 december ingelicht.

Via onze samenwerkingspartner CoachNetwerk kon je voor je medewerkers gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies. Het ontwikkeladvies heeft een waarde van 700 euro en maakt onderdeel uit van het kabinetsprogramma ‘NL leert door’. Het gratis ontwikkeladvies is voor heel Nederland beperkt tot 50.000 deelnemers. Het is dus zaak om een medewerker – of jezelf – op tijd aan te melden. Meer informatie en hoe je dit kunt doen, hebben we hieronder voor je uiteengezet. LET OP! Is voor het jaar 2020 niet meer aan te vragen!

Waarom het ontwikkeladvies? 

De uitbraak van de pandemie door het coronavirus heeft grote gevolgen voor de wendbaarheid en veerkracht van organisaties. Juist in tijden van crisis heb je als werkgever creatieve, ondernemende en wendbare medewerkers nodig. Het blijven investeren in ontwikkeling van jezelf en je medewerkers is noodzakelijk om veranderingen het hoofd te kunnen bieden. Dit wordt natuurlijk anders als je organisatie het water aan de lippen heeft staan. Het kabinet ziet dit ook en wil werkgevers, ondernemers en hun medewerkers hierbij ondersteunen met het crisispakket ‘NL leert door’. Het ontwikkeladvies is hier een onderdeel van.  

Wat houdt het in en voor wie is het? 

Het ontwikkeladvies biedt 4 uur coaching/advies inclusief een arbeidsmarktscan die inzicht geeft in de kansen op de arbeidsmarkt.  De deelnemer krijgt een ontwikkelplan mee, waarin acties staan die zij/ hij kan ondernemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst.

Iedereen tot de pensioengerechtigde leeftijd met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor dit ontwikkeladvies. Dat zijn dus zowel mensen die (nog) aan het werk zijn, inclusief zzp’ers en zelfstandig ondernemers, als mensen die geen werk meer hebben. Ook werknemers waarvan de werkgever geen NOW heeft aangevraagd kunnen een ontwikkeladvies aanvragen.

Ontwikkeladvies aanvragen?

  1. Attendeer je medewerkers op het ontwikkeladvies. 
  1. De gecertificeerde en aangesloten loopbaanadviseur vraagt per deelnemer vooraf subsidie aan.

Bij CoachNetwerk kun je rechtstreeks en gratis een ontwikkeladvies aanvragen. CoachNetwerk en haar coaches verzorgen het volledige traject voor je: van de aanvraag tot en met de coaching en de afwikkeling. De aanvrager hoeft niets voor te schieten (dat hoeft bij geen enkele aanbieder) en de financiële afwikkeling met SZW wordt door hen verzorgd. Voor de deelnemers is het echt volledig gratis. De coaches van CoachNetwerk voldoen aan de gestelde eisen door de overheid, deze check is al voor je gedaan. Wil je het ontwikkeladvies aanvragen via CoachNetwerk? Klik dan op de blauwe button in dit artikel. Onderaan het invulformulier van CoachNetwerk vul je je gegevens in en er wordt contact met je opgenomen.

Liever een coach uit je eigen netwerk of anders? Je kunt ook zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. De keuze is aan jou. Je kan bijvoorbeeld een geschikte loopbaanadviseur vinden via de zoekmachines op de volgende websites:

Let op: Het is daarbij belangrijk dat je informeert of de adviseur/ coach meedoet aan het programma ‘NL leert door’. De eisen die het Rijk stelt aan de adviseurs vind je hier: gestelde eisen loopbaanadviseurs. Voor verdere inhoudelijke informatie verwijzen we je naar:

  1. De deelnemer volgt het coachingstraject en maakt deze geheel af. Hij/ zij ontvangt een ontwikkelplan dat de inzetbaarheid verhoogt.
  2. Het is goed om van elkaar te weten waar je staat door als werkgever en medewerker het gesprek over vitaliteit, ontwikkeling en inzetbaarheid te voeren. Indien je hier als werkgever handvatten of advies bij wenst, neem dan contact op. Wij kunnen je hierbij helpen. 

De aanvrager heeft geen toestemming van de werkgever nodig en hoeft zelf, behalve het invullen van de formulieren, niets voor de subsidieaanvraag te doen.

Ja, ik wil een ontwikkeladvies aanvragen via CoachNetwerk

Jouw rol als werkgever

Indien je als werkgever voorziet dat je organisatie medewerkers op andere posities nodig hebt – vanwege het wegvallen van werkzaamheden – dan is het meer dan raadzaam om gebruik te maken van het ontwikkeladvies. Werkgevers die de NOW 2.0 en NOW 3.0-regeling aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan scholing te doen; het ontwikkeladvies is een tool om dit te ondersteunen. SZW verwacht van werkgevers dat zij hun medewerkers stimuleren om van deze regeling gebruik te maken. Actief het gesprek voeren over de toekomst, waarbij vitaliteit, gezondheid en het ontwikkelen van kennis & vaardigheden een onderdeel uitmaken.

Tijdige aanmelding noodzakelijk

Afgelopen augustus was er al een eerste subsidieronde. Deze was goed voor 22.000 trajecten. De subsidie was binnen een maand volledig benut. Vandaar dat wij de mogelijkheid voor het aanvragen van een ontwikkeladvies nu al onder de aandacht brengen en adviseren jezelf of medewerkers tijdig – ruim voor 01 december – aan te melden. Let op! We hebben geen zicht in het aantal voorinschrijvingen dat reeds is geregistreerd en hoe dit zich verhoudt tot het totaal van 50.000 ontwikkeladviezen. Het is dus niet vooraf te garanderen dat je aanvraag voor een ontwikkeladvies binnen het aantal van 50.000 valt.

Informatie, vragen en ondersteuning?

Informatie en vragen over de coaches, de coaching en het traject, kun je richten aan CoachNetwerk. Heb je als werkgever nog vragen over dit traject, het voeren van een ontwikkelgesprek of het stimuleren van duurzame inzetbaarheid, neem contact op met de WOS. Natuurlijk helpen we je ook graag met andere werkgevers gerelateerde vragen. 

CoachNetwerk                                           

José Mark                      

E: contact@coachnetwerk.nl                     

Werkgevers in de Sport

Nischa Janssen

E: info@sportwerkgever.nl