Spring naar content

De Gelderse Sport Federatie brengt heel Gelderland in beweging: "We zetten sport in als medicijn voor maatschappelijke uitdagingen."

Terug

Elke maand gaan we in gesprek met één van onze leden. Stuk voor stuk sportorganisaties die de Nederlandse sportsector elke dag weer een beetje beter maken. Hoe doen ze dat? Waar vragen ze aandacht voor? En bovenal, wat drijft ze? In deze vijfde editie vertelt Annemiek van de Grint over de Gelderse Sport Federatie en hun missie om sport in te zetten voor een betere samenleving.

Heel Gelderland verbinden door sport. Daar gaat het om voor de Gelderse Sport Federatie (GSF). Vanuit jarenlange expertise en ervaring zijn zij de dragende kracht voor gemeenten, sportorganisaties, -verenigingen en scholen. Door hen van strategie tot uitvoer te ondersteunen, maken zij sport en bewegen alsmaar toegankelijker voor de hele provincie: “We zetten ons in om Gelderland elke dag een stukje mooier te maken, met sport en bewegen als instrument.”

Aan het woord is Annemiek van de Grint, manager strategie & beleid en adjunct-directeur van de GSF. Nog voor we aanschuiven, kan ze het niet laten om honderduit te praten over hun gloednieuwe kantoor op Papendal en de grootse plannen en kansen die daar liggen. Want ook dat is Annemiek: vol ideeën, plannen en als bezig bijtje middenin de gezelligheid die je bij de GSF vindt.

Het kenmerkt de GSF en hun hele team. Het nieuwe kantoor ademt sport, een fijne teamsfeer en onderlinge verbondenheid. Vergaderen doen ze in de grote ruimte met een afgebeelde tennisbaan op de muur. Niet gek dat ze daarnaar verwijzen als het Centre Court. En zelfs de kantoorhond mag niet ontbreken, die naast de keukentafel, waar regelmatig gezellig samen wordt geluncht, zijn plekje heeft gevonden.

De 75 werknemers van de GSF, waarvan 25 op kantoor en 50 als buursportcoach of vakleerkracht bij diverse gemeenten, zetten zich allemaal in om Gelderland in beweging te brengen. Voor de lokale krachten is de GSF vaak meer een werkgever op afstand. “Lokale teams werken in de plaatselijke gemeenten en helpen hen bij hun sport beleidsdoelstellingen. Doordat ze lokaal worden ingezet, weten ze precies wat er in de provincie speelt.”


Sport als middel voor een betere maatschappij
De GSF helpt onder andere om de doelstellingen in het Gelderse coalitieakkoord uit 2023 om te zetten in concrete plannen. “Het huidige akkoord is een hele goede verdieping en verbreding op de al ingezette koers. Het geeft ons nu nog meer de kans om sport te gebruiken als instrument voor maatschappelijke uitdagingen, zoals armoede, eenzaamheid en zorg en preventie.”

Eén van de mooie projecten voor de GSF is het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Gelderland, dat de sportcontributie betaalt voor kinderen wiens ouders daar niet de mogelijkheden voor hebben. “Het Jeugdfonds is binnen de maatschappij zó ontzettend belangrijk. Het is natuurlijk triest dat het nodig is, maar ook zo belangrijk om te doen. Als je armoede wil bestrijden, moet je sport absoluut inzetten. Niet als doel, maar als middel. Dat we daardoor duizenden kinderen per jaar kunnen laten sporten, is echt heel fijn.”

“We zetten sport in als medicijn voor allerlei maatschappelijke uitdagingen.”

Via sport kan iedereen meedoen in de maatschappij. Een concreet voorbeeld is het programma ‘Talentontwikkeling aangepast sporten’. Dit meerjarige project is opgezet voor ambitieuze en talentvolle aangepast sporters. De GSF hoopt daarmee, in samenwerking met de provincie, talenten binnen het aangepast sporten een kans te geven om hun talent verder te ontwikkelen. En daarin worden al grote stappen gezet: “Op 16 december wordt in Apeldoorn het Multi Talent Centrum voor visueel beperkte sporter geopend. Dit is het eerste trainingscentrum van Nederland met een doelgroep gerichte aanpak.”

Daarnaast zoekt de GSF bewust de verbinding met de zorg. In 2024 draait de organisatie een nieuwe programmalijn ‘Gezond door sport en bewegen’, een mooi voorbeeld van hun innovatieve aanpak. “We geloven dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde samenleving een gezamenlijke inspanning vereist, niet alleen van de zorgsector maar ook van de sportsector. Daar moeten en willen we ons als sport dan ook proactief voor inzetten. Met dit programma streven we ernaar om sport en beweging te gebruiken als een middel om de druk op de zorg te verlichten en tegelijkertijd een gezondere samenleving te bevorderen.”

Ook als sector moeten we verbinden
De verbinding die Annemiek en het team vanuit de GSF zoekt met andere maatschappelijke thema’s, geldt ook hoog over voor de connecties van de gehele sport met andere sectoren. “We roepen bijvoorbeeld altijd dat we moeten meepraten bij de stadsindeling zodat er speeltuinen zijn. Maar hoe vaak gaan we nou echt zelf aan tafel zitten bij andere sectoren? Het is belangrijk dat we er niet alleen voor pleiten met elkaar, maar ook daadwerkelijk de verbinding leggen. Het gebeurt al, maar het kan ook nog altijd beter. En dat geldt natuurlijk ook voor onszelf. Het is een kernonderdeel van onze strategie en iets waar we voortdurend naar streven om te verbeteren, binnen de GSF en in de bredere sportgemeenschap.”

De GSF heeft kort geleden de stimuleringsprijs ‘Zorg voor bewegen’ in het leven geroepen, juist om deze verbinding te creëren. Met deze prijs daagt de GSF anderen uit om na te denken over het inzetten van sport binnen de zorg. “Practise what you preach. We willen niet op de stoel van de zorgprofessional zitten, maar hen wel zo uitrusten dat ze zich bekwaam voelen om sport in te zetten voor patiënten voor wie sport een uitkomst kan bieden.”

“Er zijn zoveel mensen met goede ideeën, laten we ze de kans geven die ideeën eens te proberen.“


GSF is klaar voor de toekomst
Met het intreden in hun nieuwe kantoor heeft de GSF een prachtige basis om verder te werken aan een gezond en sportief Gelderland. “Dit nieuwe hoofdkwartier dient als het bruisende centrum van waaruit we onze visie van een gezond en sportief Gelderland verder vormgeven. We willen bovendien komende jaren de verbinding met onze eigen mensen blijven leggen, ook met iedereen die zich op lokaal niveau voor ons inzet. Een oud-collega noemde de GSF een familie. Nou, dat zegt denk ik wel genoeg, al hebben we ook nog voldoende stappen te zetten. Samen zijn we er voor heel Gelderland. Alles dankzij de sport.”


Blijf op de hoogte van de Gelderse Sport Federatie via hun social media kanalen. Kom je graag in contact met Annemiek? Dat kan! Mail Annemiek via annemiek.van.de.grint@geldersesportfederatie.nl of kijk op de website.