Sportwerkgever

Special Olympics Nederland: walk the talk!

Special Olympics Nederland: walk the talk!

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking "Wij geven de sporters een podium om op te stralen!", aldus directeur Ragna Schapendonk. Dat brengt ook de nodige ambities en uitdagingen met zich mee.

ARNHEM - 27 juni 2018

Fotobijschrift: Ragna Schapendonk met Special Olympics Shorttrackers tijdens World Games in Oostenrijk 2017.

"Special Olympics Nederland organiseert sportevenementen met een nalatenschap, een legacy, zodat na het evenement in de regio structureel sportaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking te vinden is", licht Ragna toe. "Sportevenementen dienen als stip op de horizon, zodat de sporters zich ontwikkelen en werken aan hun zelfvertrouwen en gezondheid. Tijdens Special Olympics gaan ze voor de medailles en tegelijkertijd leren zij zelf hun veters strikken, elkaar helpen bij het inpakken van hun tas en presteren als één team. De impact die dat heeft is ontroerend en treffend beschreven door een moeder: ‘Deelname is een verrijking voor het leven van mijn zoon en zijn zelfvertrouwen’."

Daverend succes met grote impact
2018 staat voor de organisatie in het teken van de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek, de voorbereiding voor de World Games 2019 in Abu Dhabi, de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag en het 50-jarig bestaan van Special Olympics. "De Special Olympics Nationale Spelen 2018 hebben net plaatsgevonden in de Achterhoek en waren een daverend succes met grote impact", vertelt Ragna. "Ten eerste hebben ze impact op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aantal partijen, ondernemers, gemeenten, bedrijven dat zich achter de Spelen heeft geschaard en meehielp is ongekend. Daarnaast is er de impact op onderwijs. Meer dan 550 leerlingen van het Graafschap College leerden van mensen met een verstandelijk beperking en vierden samen feest. Vervolgens de impact op gezondheid. Ruim 700 sporters hebben gezondheidsadvies gekregen. Zij gaan een fitter leven tegemoet met de juiste bril, tips om af te vallen of een passend bitje voor hockey. En tot slot de impact in de media. Vele media hebben de kracht van Special Olympics laten zien. Zie Radio 1, Telegraaf, NOS, Jeugdjournaal, Omroep Gelderland, Hart van Nederland, AD, en niet te vergeten het No Limits Network met een interview met Minister Bruno Bruins."

#PlayUnified
In 2018 wordt de strategie die deze impact teweeg bracht verder doorgevoerd. Ragna: "De focus zal daarbij liggen op concept #PlayUnified. #PlayUnified verbindt mensen met en zonder verstandelijke beperking door samen te sporten. Een positieve houding en gedrag creëren moet een bewust resultaat zijn en kan alleen daar waar we elkaar ontmoeten. Sport is bij uitstek de plek waar wij elkaar leren kennen en wederzijds respect voor elkaar krijgen. Zodat wij samen de wereld mooier, gastvrijer en inclusiever maken. Voor iedereen."

Vitaliteit, diversiteit en mobiliteit
Special Olympics Nederland is met ingang van 1 januari 2018 lid van de WOS geworden. De kleine organisatie -zonder P&O- of HR-medewerker- doet graag een beroep op de expertise van de WOS. In het verleden waren alle medewerkers gedetacheerd vanuit Gehandicaptensport Nederland bij Special Olympics. Sinds 1 januari 2016 heeft de Stichting Special Olympics Nederland de medewerkers zelf in dienst. Hiermee is het een hechte groep medewerkers geworden. "De organisatie werkt met een zeer betrokken, gezond en gemotiveerd team", aldus Ragna. "Allen zijn intrinsiek zeer gemotiveerd. Als werkgever blijft het de uitdaging om het team gezond en gemotiveerd te houden en de werklast behapbaar te houden. Als werkgever in de (G-)sport zijn vitaliteit, diversiteit en mobiliteit belangrijke onderwerpen en hebben wij daarin ook een voorbeeld functie te vervullen. Walk the talk. Daarom staan mobiliteit, kennisontwikkeling en leadership centraal. Ook onder onze vrijwilligers en sporters. Ik ben tevreden wanneer iedere medewerker intrinsiek gemotiveerd blijft en zich continu uitgedaagd en comfortabel voelt om meer te leren en presteren. En wanneer iedere medewerker het ambieert om sporters met een verstandelijke beperking de ultieme kans te geven om op een podium te stralen."

In de spotlight

Archief